S najavom filma
119

Peaky Blinders i Tommy Shelby na Netflixu u 6. sezoni: Razvodnjeno finale ili treba znati kada stati

Piše: Ines Mrenica
Saga je tokom dvije pandemijske godine pauzirana
Saga je tokom dvije pandemijske godine pauzirana
Prosljavljena ekipa, inspirirana stvarnom bandom koja je ordinirala po Birminghamu između 1880-ih i 1910-ih, u 6. sezoni odvodi nas u turbulentna vremena pred Drugi svjetski rat.
Omiljena kriminalistička drama "Peaky Blinders" u produkciji BBC-ja i njena najsjajnija zvijezda, irski glumac Cillian Murphy, osvanuli su na Netflixu u ukupno 36 epizoda koje su snimljene kroz 6. sezona. Jedan od najpopularnijih britanskih televizijskih serijala ikad, senzacija “Peaky Blinders” je najbolji primjer svojevrsne revolucije koja se dogodila na polju umjetnosti pokretnih slika.

Serije su danas popularnije od filmova, a momci u odijelima od tvida sudjelovali su u kreiranju zlatnog doba novije televizije. Serije su se počele snimati filmskim sredstvima, dok s druge strane, filmovi su počeli ličiti na lošu televiziju.

Saga je tokom dvije pandemijske godine pauzirana, ali je zato posljednja sezona stigla zajedno s najavom filma, koji bi svjetlo malih i velikih ekrana trebao ugledati 2024. godine. Tvorac serije Steven Knight je još u januaru ove godine otkrio da finalna sezona stiže i da će radnja (nakon što uzbuđeni čujemo glas Nicka Cavea u uvodnoj špici) biti pozicionirana u 1934. godinu. Fanovi su pali u trans i jedva dočekali njeno emitiranje na BBC-ju.

Podsjetimo se, serija se počela emitirati 2013. godine na kanalu BBC Two, da bi nakon četiri sezone bila prebačena na BBC One. Radnja je smještena u vrijeme nakon Prvog svjetskog rata te prati zloglasnu bandu, koja u nemilosrdnim vremenima tuberkuloze, bijede i prostitucije ordinira po Engleskoj s ušivenim žiletima u obode kapa, koji su im služili za osljepljivanje protivnika, pa otud i naziv popularne serije.

Helen McCrory kao Polly u seriji Peaky Blinders
Helen McCrory kao Polly u seriji Peaky Blinders

Zavoljeli smo njenog glavnog antijunaka, ambivalentnog Tommyja Shelbija, zato što smo ga razumjeli, kao i nebrojene negativce prije njega, počevši s Tonijem Sopranom krajem devedesetih godina.

Nick Cave, obrijane glave i leševi u vreći

Priča 5. sezone vrtila se oko Tommyjevog infiltriranja među naciste da bi ih lakše pobijedio. Tommy si je uperio pištolj u glavu, što smo vidjeli u posljednjoj epizodi 5. sezone. To nas je držalo u neizvjesnosti dvije godine. Tommy Shelby je, ironično, nakon svih leševa koje je ostavio za sobom postao zastupnik u britanskom parlamentu. Fašizam je tih dana bio u modi, ali Tommyjeva jedina ideologija bila je i ostala - trgovina opijumom.

Irski glumac Cilian Murphy u seriji Peaky Blinders
Irski glumac Cilian Murphy u seriji Peaky Blinders

U 6. sezoni Tommy ustaje iz blata, jednako cool, obrijanog potiljka i skockan u svoj kaputić. Pola lica mu je umrljano blatom, a pola čisto, baš kao i njegov karakter. Kraj je prohibicije, ali poroci i stare navike teško odumiru. Viski je samo gorivo za buku u glavi, pa Tommy više ne pije, ali radi sve one užasne stvari koje su ga proslavile, razarajući sebe i porodicu. I da, filozofira svojim umrtvljenim glasom.

Posljednja sezona počinje neobičnim sprovodom Polly. Njezin lik je morao biti prisilno uklonjen iz serije nakon što je glumica Helen McCrory preminula u aprilu prošle godine. Pollyn sin Michael najavljuje da će ubiti Tommyja kojeg smatra odgovornim za smrt svoje majke, iako je nju ubila Irska republikanska armija. To je ono što čekamo, ali na što zaboravimo zbog nekoliko opsežnih paralelnih radnji. Situacije uglavnom završavaju u ekstenzivnim monolozima i Mozartovoj Lacrimosi. Tommy Shelby gubi na svim mogućim poljima, previše je smrti i bolesti,. Sve ono što je služilo kao prekrasan začin u prvim sezonama, od fotografije do zvuka, sada agresivno dominira, ne zadovoljavajući gledatelje prethodnih sezona.

Anna Taylor Joy i Finn Cole
Anna Taylor Joy i Finn Cole

Što će se dogoditi s “Peaky Blindersima” u filmu, na znamo. Svi oni koji su svjesni da nastavci služe da se parazitiranjem na slavnim prethodnicima siše novac, boje se i pomisliti šta će to Tommy Shelby uraditi da rasplete priču do konačnog finala.

Ništa se konkretno nije razriješilo u 6. sezoni, nema one strepnje nad izvedbom u svakom sljedećem kadru i sve su prilike da moramo čekati film. Kako nismo bili pretjerano oduševljeni filmom “El Camino,” temeljenom na seriji “Breaking Bad”, pa ni Rayom Donovanom u vlastitom filmu, tako nismo “zatitrali” ni nakon prikvela o Tonyju Sopranu u filmu “All The Saints of Newark”.

Šta god da se desi, Tommy Shelby nas je već odveo u svoj neodoljivi pakao, u kojem muškarci rade ono što žele i moraju, a žene ono što im se kaže.