Film/TV
0

Otvoren Međunarodni filmski festival u Solunu

NINA
Prigodnom svečanošću sinoć je u Solunu otvoren 45. Međunarodni filmski festival u okviru kojeg će, do 28. novembra, biti prikazano 186 filmova iz čitavog svijeta.

Uglednu filmsku smotru službeno će večeras otvoriti film "More u meni" Alejandra Amenábara, špansko-francusko-talijanske koprodukcije, a zatvoriti film Zhanga Yimoua "Kuća letećih bodeža".

Za takmičarski dio programa odabrano je 14 filmova, 12 stranih i dva domaća, koji će se boriti za glavnu festivalsku nagradu, Zlatnog Aleksandra, o čemu će odlučiti žiri na čijem je čelu mađarski reditelj Miklosz Janczo.

Direktor festivala Michael Dimopoulos je, najavljujući solunsku manifestaciju i brojne ugledne uzvanike iz svijeta filma koji će slijedećih dana posjetiti taj grad, podsjetio da je, od svojih 45 godina postojanja, Festival u posljednjih 13 godina međunarodnog karaktera i da će ovogodišnji filmski događaj sigurno biti zapamćen po veoma bogatom i kvalitetnom programu, po raznolikosti tema, u čijem centru je čovjek, kao i po avangardnosti.