Režija Ridleyja Scotta
49

Oskarovac Joaquin Phoenix će glumiti Napoleona Bonapartea u filmu "Kitbag"

A. B.
Snimanje filma počet će naredne godine, Screenshot: YouTube
Snimanje filma počet će naredne godine, Screenshot: YouTube
Oskarovac Joaquin Phoenix je dobio čast tumačiti jednu od najpoznatijih historijskih ličnosti, francuskog vojskovođu Napoleona I Bonapartea u filmu "Kitbag" u režiji Ridleyja Scotta.

Apple Studios će finansirati i producirati film čije snimanje počinje početkom naredne godine u Velikoj Britaniji.

Joaquin Phoenix je prošle godine dobio Oskara za najboljeg glumca u glavnoj ulozi zahvaljujući svojoj roli u filmu "Jocker" (2019).

Ovo filmsko ostvarenje neće biti prva saradnja između Phoenixa i Scotta. Naime, ovaj glumac tumačio je rimskog cara Commodusa u Scottovom hitu Gladijator još davne 2000. godine.

Phoenix kao car Commodus u Gladijatoru, Screenshot: YouTube
Phoenix kao car Commodus u Gladijatoru, Screenshot: YouTube

"Nijedan glumac ne bi mogao glumiti Napoleona tako dobro kao Joaquin. Njemu je pošlo za rukom da oživi jednog rimskog cara kao nikome prije njega, pa vjerujem da će istu bravuru ponoviti i u ovom filmu", kazao je Scott o izboru Phoenixa za ulogu Napoleona.

Scott je dodao da se odlučio režirati film o Napoleonu jer je oduvijek bio njim fasciniran.

"On se pojavio niotkuda i prigrabio je apsolutnu vlast u Francuskoj. U vrijeme dok je ratovao po Evropi i osvajao nove teritorije, on je vodio i jedan pravi mali ljubavni rat sa svojom ženom Josephinepom, koja ga je redovno varala sa drugim muškarcima", istakao je Scott, piše Deadline.