Film/TV
40

Obara rekord u visini računa: Režiser ne štedi na snimanju novog Hobbita

Klix.ba
Filmska trilogija "The Hobbit" uskoro će postići novi rekord kada su u pitanju troškovi produkcije. Trenutni račun iznosi 745 miliona američkih dolara, a do kraja snimanja ima još mnogo vremena.
Dokumenti koji su popunjeni u Novom Zelandu gdje su snimani filmovi Petera Jacksona pokazuju brojke za snimanje i digitalne efekte i to samo do mjeseca marta. U ovu cifru nisu uključeni troškovi snimanja posljednjeg filma, kao ni likovi.

"Ne komentiramo naše produkcijske budžete", rekla je Candice McDonough, zamjenica predsjednika Warner Bros Entertaimenta.

Ovi troškovi premašuju rekorde filmske produkcije ikada. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda najveća suma za produkciju uložena je u film "Pirati s Kariba: Na kraju svijeta". što je koštalo oko 300 miliona američkih dolara.

Prvi Hobbitov film u kojem glumi Martin Freeman, Orlando Bloom i Ian McKellen zaradio je 1,98 milijardi dolara na blagajnama kina. Posljednji dokument koji je otkriven pokazuje kako je novi Zeland platio produkciji 122 miliona dolara putem projekta kojim se trudi privući visokobudžetne filmove u zemlju. Slični projekti imaju i u državam SAD-a te zemljama koje se bore za filmove.

Režiser trilogije promoviše putem društvenih mreža posljednji filma "The Hobbit: The Battle Of The Five Armies ", postavljajući fotografije postera filma na službenu Facebook stranicu.

"Približavamo se", napisali su prošlog mjeseca.

Film bi trebao biti gotov u decembru ove godine.