Film/TV
50

Filmovi koji su nas najviše oduševili u protekloj godini

Piše: M. Nukić
Protekla godina bila je izuzetno bogata novim filmskim ostvarenjima. Filmofili su mogli uživati u novim komedijama, akcijama, trilerima, a svi oni koji su željno iščekivali nastavke Hobbita, X-Mena, Spidermana i Transformersa obradovani su tokom ove godine. Nakon 20 godina objavljen je i nastavak filma Glup i gluplji.

Liste najgledanijih filmova variraju od regije do regije. Prema podacima respektabilne internetske filmske baze IMDb koja vrši ocjenjivanje filmova na osnovu gledanosti u kinima, glasanju gledaoca, kritikama i sl.

Top pet prema IMDb-u:

  1. The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Iako je izašao tek 17. decembra nastavak Hobbit sage režisera Petera Jacksona zakucao po gledanosti. Brojni filmofili željno su iščekivali ovaj nastavak s obzirom na to da drugi nastavak nije imao kraj. U posljednjem izdanju Hobbitove trilogije pridružili su se Bilbo Baggins i Thorin Oakenshield koji se bore protiv zmaja Smauga koji želi uništiti Lake-town.

  1. Exodus: Gods and Kings

Christian Bale kao Mojsije i Joel Edgerton kao Ramzes II dvoje su nerazdvojnih prijatelja koji su odrasli zajedno. No sudbina im je namijenila sasvim drugačije uloge. Spletom okolnosti postat će smrtni neprijatelji, ali i svjedoci najvećih čuda u ljudskoj historiji. U filmu koji je takoer izašao pred kraj 2014. godine glume Christian Bale, Joel Edgerton i Ben Kingsley

  1. Interstellar

Interstellar ruši rekorde u svjetskim kinima. Film prati put naučnika koji imaju zadatak pronaći novi dom za čovječanstvo nakon što velika suša uništi plodnost planete Zemlje. Glavne uloge tumače Matthew McConaughey i Anne Hathaway.

4. The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

Nekoliko sedmica zaredom držao je prvo mjesto na Box Officeu širom svijeta. Zaradio je velik svote novca a u filmu su ponovo glumili Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson i Donald Sutherland.

  1. Guardians of the Galaxy

Obarao je rekorde gledanosti i poput prethodnog filma bio na prvom mjestu po gledanosti u kinima nekoliko sedmica zaredom. Riječ je o filmu reditelja Jamesa Gunna, u kojoj uloge tumače Chris Pratt, Lee Pace, Zoe Saldana, Bradley Cooper, Vin Diesel... Na rubu svemira, američki pilot Peter Quill postat će metom lovaca na glave nakon što ukrade objekt kojeg želi i nemilosrdni zločinac Ronan. Nastao prema Marvelovom stripu film okuplja brojne superjunake, otpadnike kojima nema ništa draže od avanture i izazova koje ona donosi.

Prema glasovima publike na prvom mjestu je "Interstellar", a slijedi ga "Guardians od the Galaxy". Na trećem mjestu je "X-Men: Days of Future Past".

Marvelov "X-Men: Days od Future Past" kombinira stari svijet s novim, te se u njemu pojavljuju Patrick Stewart, Sir Ian McKellan, Hugh Jackman, James McAvoy, Michael Fassbender i Jennifer Lawrence. Patrickov profesor iz sadašnjosti, Chrales Xavier, naređuje Jackmanu da se vrati u prošlost kako bi upozorio sve njih u mladosti na rat koji je izbio između ljudi i mutanata.

Na četvrtom mjestu je film "Captain America: The Winter Soldier". Dugonajavljivani film "Godzilla" našao se na 7. mjestu, "Transformers" na 13, "Maleficent" s Angelinom Jolie na 15., dok je historijski "300:The Rise of Empire" na 16. mjestu.

US Box Office:

  1. Guardians of the Galaxy
  2. The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
  3. Captain America: The Winter Soldier
  4. The Lego Movie
  5. Transformers: Age of Extinction
  6. Maleficent
  7. X-Men: Days of Future Past
  8. Dawn of the Planet of the Apes
  9. The Amazing Spider-Man 2
  10. Godzilla

Bosance i Hercegovce oduševili Jim Carrey i Jeff Daniels

Kada je u pitanju područje BiH film koji je bio najgledaniji u ovoj godini je komedija "Preglup i pregluplji" reditelja Bobbya and Petera Farrellya, gdje glavne uloge tumače Jim Carrey, Jeff Daniels i Kathleen Turner... Nastavak klasika među komedijama na koji smo čekali 20 godina! Oni su glup i gluplji poznati dvojac kojeg smo upoznali 1994.. No, sada su - još gluplji. I smješniji!

Drugo mjesto dijele "Ninja kornjače" i "Vuk sa Wall Streeta" sa Leonardom DiCaprijem, dok je na trećem mjestu francuski film "Lucy" koji je bio najgledaniji u Evropi.

Triler Luca Bessona u glavnim ulogama prikazuje Scarlett Johanson, Morgana Freemana, Analeigh Tipton i druge. Krhka djevojka Lucy oteta je kako bi postala ljudska mula, transporter vrećice nepoznatog sadržaja u svom trbuhu. No, naizgled nježna Lucy ubrzo se pretvara u svemoćnu ratnicu koja umjesto 10% koristi cijeli svoj mozak. Kako bi saznala što se s njom događa Lucy se obraća za pomoć profesoru Normanu (Morgan Freeman).

Meu najgledanijim filmovima su i "Drakula: Neispričano", "Hobit: Bitka pet vojski", "Loše komšije", "Transformers", "Mali Buda", "Noa", te "300: Uspon carstva".