Kusturica negira optužbe
0

'Nisam Stankoviću oteo snimke, on ih je zaboravio'

SRNA
Reditelj Emir Kusturica je negirao da je Aleksandru Stankoviću oteo snimljeni materijal i tvrdi da je novinara Hrvatske televizije primio kao gosta, ali da se pokazalo da on nije došao sa dobrom namjerom na Mokru Goru.

Kusturica u izjavi za RTS negira da je oteo snimljeni materijal, kako tvrdi Stanković.

"Snimke mu nisam oteo, nego ih je on zaboravio u žurbi i u ponedjeljak će mu biti vraćeni", kaže Kusturica.

Kusturica je rekao da je hrvatski novinar Aleksandar Stanković primljen na Mokru Goru po Dušanovom zakoniku, gdje je gost važniji od domaćina. 

"Od bogate trpeze, izabravši pasulj i kobasice, Stanković je odmah pokazao da nije došao sa dobrom namjerom. Kad je ušao u dnevnu sobu, unio  je dosta blata. A, kada je počeo razgovor, iz njegovoh očiju se vidjelo da ima zlu namjeru", priča  Kusturica.  

Kada je Stanković počeo da mu postavlja uvredljiva pitanja, Kusturica mu je otkazao gostoprimstvo. 

Hrvatski mediji su javili da je reditelj Emir Kusturica izbacio ekipu emisije "Nedeljom u 2" HTV-a, predvođenu Aleksandrom Stankovićem, koja je s njim u Mokroj Gori snimala ranije dogovorenu emisiju. 
Snimanje i razgovor Stankovića sa Kusturicom trajao je 22 minuta kada je režiser, iznerviran postavljenim pitanjima, ustao i naredio ekipi HTV-a da napusti selo i da mu preda snimljeni materijal. 

Stanković je, prenose hrvatski mediji, ocijenio da je zapljena materijala "klasično razbojništvo i čisti lopovluk", i da će HTV od Kusturice tražiti da vrati snimljeni materijal. 

Prema Stankovićevim riječima, pitanja koja su iznervirala reditelja odnosila su se na Slobodana Miloševića i Kusturičin odnos s njim. 

Pošto ga je, kako navode hrvatski mediji, Stanković pitao zašto je s Miloševićem pio viski tokom srpske blokade Sarajeva, Kusturica je odgovorio da nije imao izbora. 

Stanković je onda rekao Kusturici da je svojevremeno izjavio da je bilo dirljivo gledati kako Milošević u haškoj sudnici šalje poljupce supruzi Miri i upitao ga hoće li i u Izraelu, u kojem snima idući film, Izraelcima reći kako je bila dirljiva pažnja kojom je Hitler obasipao Evu Braun u Vučijoj jami. 

Kako prenosi HTV, Kusturica na to nije imao odgovor, već je upitao Stankovića zašto ne pričaju malo o hrvatskim legionarima koji su ubijali Srbe po Hrvatskoj. 
Na Stankovićevo kontrapitanje da ako tako misli, zašto je "svojevremeno opjevao Antu Gotovinu, čovjeka koji je optužen za ratne zločine u Hagu", Kusturica je uz psovke ustao i naprasno završio razgovor.