Legenda nogometa
8

Netflix objavio film o lošem momku francuskog nogometa: Jesmo li pogrešno razumjeli Anelku?

Piše: Ines Mrenica
Arogantan, hvalisav, genije nogometa Nicolas Anelka i nakon karijere koja traje skoro 20 godina predstavlja svojevrstan fenomen koji je teško razumjeti. Ličnost francuskog nogometaša sada se donekle može dokučiti u Netflixovom dokumentarnom filmu "Anelka Misunderstood".
Dokumentarni film "Anelka Misunderstood" prati kontroverzne nastupe ikone francuskog nogometa Nicolasa Anelke i donosi priču o često pogrešno shvaćenom karijernom putu sportskog genija. Objavljen 5. augusta na američkom streaming servisu, film donosi insajderski uvid u profesionalni život ekscentričnog nogometaša, na osnovu svjedočenja njegovih saigrača i menadžera, koji ga najbolje poznaju.

U kratkom sinopsisu Netflixovog dokumentarca postavlja se pitanje da li je Anelka netolerantan, neuporediv s bilo kim ili su u pitanju obje stvari. U filmu, koji je režirao Eric Hannezo, možete vidjeti svjedočenja Paula Pogbe, Thierryja Henryja i Arsenea Wengera o čovjeku koji je redovno punio naslovne strane i novinske stupce za vrijeme aktivne nogometne karijere. U filmu se na veliku radost obožavatelja i navijača pojavljuje i Didier Drogba.

Posebno zanimljivi dijelovi filma su oni u kojima se govori o djetinjstvu pariskog nogometaša i okolnostima koje su ga dovele do toga da se počne baviti "najvažnijom sporednom stvari na svijetu". Njegova problematična prošlost nije nikakva tabu tema, a u dokumentarcu se obrađuje i period njegovog nastupanja za Real Madrid. Nadalje, govori se i o sukobima s francuskim trenerima i zabrani igranja na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine.

Loš momak ili genije?

Četrdesetjednogodišnji Francuz Nicolas Anelka je rođen kao Nicolas Sebastien Anelka u Le Chesnayju. Njegovi roditelj su emigrirali u Francusku s Martinika, a podizali su ga u Trappesu nadomak Pariza. Sa samo šesnaest godina karijeru je počeo u Paris Saint-Germainu 1996. godine, a francuski napadač je branio boje dresova Liverpoola i Manchester Cityja.

Bivša zvijezda Chelseaja i Arsenala Nicolas Anelka u filmu "Anelka Misunderstood" prezentira svoju stranu priče koja pobija brojne medijske napise i skandale koji mu godinama nisu dali mira. U traileru Anelka kaže: "Ja sam nogometaš i nisam bio tamo da bih se zabavljao. Ako me zaista volite i želite napraviti ono što sam ja uspio, samo ćete dobiti neprijatelje".

Jedna od najvećih kontroverzi koje se vežu za Anelku jeste skandal zbog kojeg je poslan kući nakon što je, navodno, verbalno zlostavljao tadašnjeg trenera Raymonda Domenecha na poluvremenu utakmice kada su porazili Meksiko na Svjetskom prvenstvu. Nakon što ga je trener kritikovao vezano za igru i kretanje na terenu, Anelka mu je na francuskom uputio brojne psovke, u kojima je vrijeđao i spominjao njegovu majku, rekavši mu da je vješticin sin.

Za ovaj skandal Anelka se odbio ispričati pred Francuskom nogometnom federacijom, za šta je kažnjen suspenzijom nastupanja na osamnaest međunarodnih utakmica. Suspenziju je kratko i nezainteresirano prokomentarisao rekavši kako mu je pauza u nastupima dobro došla, jer je već dugo razmišljao o povlačenju iz profesionalnog sporta, što se i dogodilo 2015. godine.

Sportski dokumentarci o legendarnim igračima u pravilu izazivaju veliki interes publike, posebno kada se radi o kontroverznim ličnostima, pa je sigurno da će i 94 minute filma "Anelka Misunderstood" biti prava televizijska poslastica i jedan od najgledanijih dokumentarnih filmova ovog ljeta. Ovogodišnji Netflxov projekt "The Last Dance" o Michaelu Jordanu i njegovoj posljednjoj sezoni nastupa s Chicago Bullsima bio je pun pogodak, a streaming servisi su ponudili i zanimljive naslove "Diego Maradona" i "I Am Ali".