Najsjajnija noć showbiza
0

Najzanimljivije činjenice o dodjeli Oskara

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tokom 81-godišnje historije dodjele Oskara, dešavale su se različite neobične stvari. Vjerovatno su se mnogi od vas zapitali koliko je žena dobilo Oskara za najbolju režiju, te ko je održao najduži govor na pozornici, kako piše Telegraph.
  • Titanic, Ben Hur i The Lord of The Rings: Return of The King dobili su po 11 Oskara i postali epski popularni filmovi. Titanic i film All About Eve imali su 14 nominacija.

  • Filmovi The Turnig Point i The Colour Purple imali su 11 nominacija, ali nisu dobili niti jedna zlatni kipić, što ih je napravilo najvećim gubitnicima u historiji dodjele Oskara.

  • Samo dva para glumica je bilo nominovano za istu ulogu u istom filmu. Kate Winslete je u Titaniku igrala Rose DeWitt Bukater, dok je Gloria Stuart igrala staru Rose. Kate Winslete je također nominovana zbog uloge mlade Iris Murdoch u filmu Iris, u kojem je Judi Dench glumila stariju Iris.

  • Walt Disney je imao 64 nominacije, a osvojili su ukupno 26 Oskara, što je više od otalih. Oskara su dobili, između ostalog za dva crtana fima Winnie the Pooh i Blustery Day.

  • Ranije su imena dobitnika Oskara prije same ceremonije davana printanim medijima, kako bi oni mogli to objaviti odmah sljedećeg dana. Ovo se znatno promijenilo nakon 1941. godine, zato što su glumici i glumice počeli da se raspituju da li su osvojili Oskara.

  • Samo su četiri žene nominovane u kategoriji najboljeg režisera u historiji ove ceremonije. To su bile Lina Wertmuller za film Seven Beauties, Jane Campion za The Piano, Sofia Coppola Lost in Translation i režiserka Kathryn Bigelow za film The Hurt Locker.

  • Američki glumac Bob Hope bio je 18 puta domaćin ceremonije dodjele Oskara. Prvi put je bio 1939. godine, a zadnji put 1977. Glumac Billy Crystal je bio voditelj programa osam puta, a voditelj i komičar Johnny Carson pet puta.

  • Jedini incident na dodjeli desio se 1974. godine kad je fotograf Robert Opal istrčao go na pozornicu. On je 1979. godine ubijen u pljački koja se desila u seks shopu u San Francisku.

  • Najduži govor na pozornici priredila je glumica Greer Garson, koja je dobila Oskara u kategoriji najbolje glumice, nakon uloge u filmu Mrs. Miniver. Njeno zahvaljivanje i plakanje trajalo je pet minuta i 15 sekundi. Ove godine dobitnici mogu pričati samo 45 sekundi.

  • Režiser Frank Capra je imao priliku da osjeti šta znači kad se pomiješaju identiteti ljudi. Naime, tokom dodjele Oskara 1934. godine, izašao je na scenu da preuzme zlatni kipić za najbolji film, nakon što je čuo svoje ime. Međutim, Oskara je dobio drugi režiser, Frank Lloyda za film Cavalcade.

  • Tom Hanks je tokom zahvaljivanja spomenuo svog bivšeg profesora drame, kojeg je okarakterisao kao najboljeg homoseksualca u SAD-u. To se sve desilo dok je primao Oskara kao najbolji glumac u filmu Philadelphia.

  • Marlon Brando se nije pojavio na dodjeli Oskara 1973. godine, ali je poslao aktivistkinju za pitanja Indijanaca Marie Cruz da preuzme Oskara kojeg je dobio kao najbolji glumac u filmu The Godfather. On se nije pojavio zato što mu nije odgovaralo kako filmska industrija prikazuje domorodačko stanovništvo u SAD-u.

  • Pjevač Phil Collins dobio je Oskara, za najbolju pjesmu "You'll Be In My Heart", iz filma Tarzan.

  • Glumac Jack Palance prihvatio je Oskara u kategoriji sporednog glumca u filmu City Slickers, ali nije se zahvaljivao na pozornici. Umjesto toga ovaj 73-godišnjak uradio je sklekove.