Film/TV
0

Nagrada evropske kulturne prijestolnice za film "Sevdah za Karima"

FENA
"Sevdah za Karima“ Jasmina Durakovića dobio je Nagradu grada Pecs na istoimenom i najstarijem filmskom festivalu u Mađarskoj.

Predsjednik žirija ovog filmskog festivala bio je čuveni češki filmski reditelj i oskarovac Jiri Menzel, dok se u žiriju nalazilo još niz značajnih ličnosti iz evropske filmske umjetnosti i industrije.

Žiri je u obrazloženju za nagradu naglasio da je riječ o "ostvarenju koje demonstrira filmsko-dramsku snagu o današnjoj Bosni i posljedicama rata“.

Jasminu Durakoviću ovo je druga nagrada na ovome mađarskom festivalu. S filmom "Nafaka“ je pobijedio 2007. te je zahvaljujući ovoj nagradi dobio koprodukcijska sredstva za svoj naredni film.

Tako je došlo do saradnje DEPO-a (Sarajevo) i "Tivoli production“ iz Budimpešte, te je "Sevdah za Karima“ bila prva zvanična filmska koprodukcija između BiH i Mađarske.

Zahvaljući ovoj suradnji film je bio nominiran i u kategoriji za nagradu New Europe Višegrad Fonda koji podržava fimske koprodukcije iz srednje Evrope.

Nagrada koju je film dobio ima utoliko veći značaj ako se zna da je Pecs ove godine, zajedno s Istanbulom, evropska prijestolnica kulture.

Nagradu Proxima dobio je češki reditelj Marek Najbrt za film "Protektor“, dok je nagradu fonda FNE Višegrad dobila mađarska rediteljica Kocsis Ágnes za film "Pál Adrienn“.

Specijalnu nagradu studija Fokus Foxa dobio je srpski reditelj Vladimir Paskaljević za film "Đavolja varoš“.

Nakon Sarajevo film festivala, ovo je bila prva međunarodna premijera novog Durakovićevog igranog filma, nakon čega sljedi niz drugih učešća na evropskim i svjetskim filmskim festivalima.