Uskoro pred publikom
4

Moamer Kasumović o filmu "Nekad su bili ljudi": Kao da smo predosjetili migrantsku krizu u BiH

E. Sk.
Moamer Kasumović u filmu glumi migranta u Sloveniji
Moamer Kasumović u filmu glumi migranta u Sloveniji
Prva klapa slovenskog filma "Nekad su bili ljudi", čiji je reditelj Goran Vojnović, pala je još prošle godine, a film bi uskoro trebao biti i pred publikom.

Tačan datum premijere još uvijek nije poznat, ali sve je finalizirano i samo je pitanje vremena, kaže nam jedan od glavnih glumaca u filmu Moamer Kasumović.

"Film je rađen u Sloveniji, riječ je o projektu koji je započeo još prije pet godina i radujemo se da je to konačno finalizirano. Dugo smo radili na razvoju scenarija, kao da smo imali predosjećaj za migrantsku krizu koja je uslijedila u BiH", kaže nam Kasumović.

Otkriva da on ima ulogu migranta u Sloveniji koji se nalazi u moralnoj dilemi.


"Isprepliće se priča o dva glavna junaka, bosanskom Vučku i italijanskom Lavu. Njihovi se životi zakompliciraju kada banka Lavu i Vučku odbije dati obećani kredit za obnovu restorana i zbog toga su prisiljeni prihvatiti ponudu prevaranta Giannija. Trebaju ukrasti kamion kako bi Gianni naplatio odštetu od osiguranja. Međutim, Vučko i Leo ukradu pogrešan kamion pun izbjeglica", prepričava nam Kasumović.

Izbjeglice i migranti tako nehotice postaju krojači sudbine slično nesretnih ljudi.

"Da bi riješili svoje finansijske probleme, odluče ih prodati. Sad se postavlja pitanje šta uraditi i tako se priča dalje razvija", govori Kasumović.

Emir Hadžihafizbegović
Emir Hadžihafizbegović

Dodaje da je prijatelj s glumcem Francescom Borchijem i da je nešto što je počelo kao razgovor, sasvim spontano, danas postalo stvarnost kojoj se raduje.

Osim Moamera, od bh. glumaca u filmu "Nekad su bili ljudi" uloge su ostvarili i Emir Hadžihafizbegović te Jasna Žalica.