Film/TV
0

Malezija zabranila ženski poljubac

Klix.ba
Meryl Streep, Julianne Moore i Nicole Kidman u filmu 'The Hours'
Meryl Streep, Julianne Moore i Nicole Kidman u filmu 'The Hours'
Snimak ženskog poljupca iz filma <i>The Hours</i> nominiranog za Oscara je izrezan od strane filmskih cenzora u Maleziji.

Šef malezijskog odbora za cenzuru je izjavio da je štitio 'interese zemlje i naroda od loših utjecaja i negativnih elemenata pokazanih u filmovima'.

The Hours je film o tri žene čiji su životi povezani s novelom Mrs Dalloway koju je napisala Virginia Woolf i u njemu glume Meryl Streep, Nicole Kidman i Julianne Moore - i sve tri glumice ljube druge žene.

Ali potez cenzure je bio kritikovan od strane malezijske filmske industrije. "Ljudi gledaju filmove kako bih ih vidjeli u kompletu.", rekla je malezijska producentica Dominique Hee. "Nismo glupi. Znamo kada cenzori izrežu dijelove filma." Međutim, predsjednik cenzorskog odbora, Shaari Mohamad Noor, kaže da su pokušali 'smanjiti cenzure i sačuvati svaki film'.

Još jedan hollywoodski film, Daredevil, je potpuno zabranjen u malezijskim kinima. Vlada je izjavila da je ovaj film, u kojem glumi Ben Affleck, prenasilan, a pored njega su bili zabranjeni i filmovi Schindler's List, crtani film The Prince Of Egypt i komedija Zoolander.