Film/TV
10

Kralj transformacije spreman na sve: Jared Leto i njegove najekstremnije uloge

Klix.ba
Američki glumac Jared Leto je majstor svog zanata i pravi kralj transformacije. Leto je svjestan toga da glumački posao sa sobom nosi mnoge izazove i žrtve te mu, kao pravom profesionalcu, nije problem mijenjati svoj izgled shodno potrebama uloge u određenom filmu.

Najnovije ostvarenje američkog glumca je film "The Suicide Squad" u kojem igra Jokera.

Budući da su Jokera već ranije igrali slavni glumci poput Jacka Nicholsona i Heatha Ledgera, ne iznenađuje da je Leto osjećao da mora pomjeriti granice i napraviti nešto drugačije pa je tako privukao dosta pažnje svojim stylingom na samoj promociji filma, ali i ponašanjem za vrijeme snimanja.

Kako bi ostao u karakteru, priča se da je Leto za vrijeme snimanja filma svojim kolegama glumcima slao bizarne poklone, u pravom Joker stilu, pa je tako Margot Robbie dobila ljubavno pismo sa živim crnim štakorom, Will Smith je dobio kovertu punu metaka, a ostale kolege su dobile korištene kondome i analne kuglice.

"Radio sam dosta stvari da napravim dinamičnu atmosferu i element iznenađenja i spontanosti te da zaista srušim sve zidove koji su tu postojali. Joker je upravo takav - on ne poštuje stvari kao što su privatni prostor i lične granice", kazao je Leto.

Dok je igrao ulogu narkomanskog ovisnika Harryja Goldfarba u filmu Darrena Aronofskog, "Rekvijem za snove", pričalo se kako se Leto, koji je tada izlazio s glumicom Cameron Diaz, na dva mjeseca odrekao seksa.

Seks nije jedino čega se Leto odrekao da bi se pripremio za ulogu: također je prestao jesti kako bi smršao 15 kilograma. Postio je, zbog čega mu je zdravlje bilo narušeno, a na kraju je čak imao i halucinacije.

I ne samo to - Leto je dvije sedmice živio na ulicama Brooklyna kako bi se što više uživio u ulogu narkomanskog ovisnika.

Kako bi se pripremio za ulogu u filmu "Chapter 27" u kojem je igrao Marka Chapmana, ubicu Johna Lennona, Leto se udebljao tridesetak kilograma tako što se mjesecima prejedao kaloričnom hranom kao što su pizze, sladoled, tjestenina, a konzumirao je i puno soja sosa kako bi izgledao što napuhanije.

"Zaista, bila je to jedna od glupljih stvari koje sam napravio, budući da mi je holesterol porastao toliko da su mi ljekari željeli prepisati lijek koji se daje mnogo mnogo starijim ljudima. Ipak, bilo je to fascinantno putovanje", kazao je Leto.

Nakon završetka snimanja glumac je krenuo na master cleanse dijetu na kojoj je bio deset dana, a za to je vrijeme, kaže, izgubio deset kilograma.

U Oscarom nagrađenom filmu "Dallas Buyers Club" Leto je igrao trans prostitutku, a i za ovu ulogu se morao pripremiti tako što je smršao 15 kilograma, te depilirao tijelo od glave do pete.

Pamtimo i njegove uloge u filmovima "Fight Club", kao i filmu "Mr. Nobody", u kojem je bio transformisan u starca.