Ekonomisti odgovorili
78

Koliko je bila bogata porodica McCallister iz filma "Sam u kući"

B. R.
Porodica McCallister iz filma "Sam u kući" (Foto: 20th Century Fox)
Porodica McCallister iz filma "Sam u kući" (Foto: 20th Century Fox)
Ekonomisti su odgovorili na pitanje mnogih koji su gledali film "Sam u kući (Home Alone)", a to je koliko su bogati McCallisterovi, porodica iz ovog filma .

Ovaj film je i 30 godina poslije vrlo gledan uoči svakog Božića. Raskošna kuća i raskošni životni stil porodice McCallister nameću navedeno pitanje.

McCallisterovi među jedan posto najbogatijih

Provalnik Harry, kojeg je glumio Joe Pesci, na početku filma govori ortaku Marvu, kojeg glumi Daniel Stern, da je kuća McCallisterovih glavna meta u bogatom kvartu. Njih dvojica sebe nazivaju "Mokrim banditima".

"Marv, to je ta srebrena tuna", govori Harry, pretpostavljajući da je u kući mnogo vrhunskih stvari, kao što su videorekorder, stereo uređaj, fini nakit i vrijednosni papiri koji se mogu prodati.

Kuća je najbolji pokazatelj koliko novca McCallisterovi imaju. Ona je stvarna i nalazi se u čikaškom predgrađu Winnetka koje je jedno od najbogatijih četvrti u Sjedinjenim Američkim Državama. U njoj je sasvim dovoljno prostora za Kevina, kojeg glumi Macaulay Culkin, njegovu braću i sestre, ali i za veliki broj posjetitelja.

Prema riječima ekonomista Banke federalnih rezervi Chicaga, ovakvu kuću su 1990. mogli priušiti samo onaj jedan posto najbogatijih, što je slučaj i danas. Njihova je procjena da McCallisterovi nisu izdvajali više od 30 posto prihoda za stanovanje te da je kuća 1990. bila pristupačna za domaćinstvo s prihodom od 305.000 dolara godišnje, dok bi 2022. bio potreban prihod od 665.000 dolara godišnje.

Prema američkoj agenciji za procjenu vrijednosti nekretnina Zillow, slična kuća bi sredinom prošle godine koštala 2,4 miliona dolara. Ekonomisti su konstatovali da bi takvu kuću mogao kupiti neko s godišnjim prihodom od 730.000 dolara, što je prihod koji ima jedan posto domaćinstava u Chicagu.

Kako to da su toliko bogati

U filmu nikada nije istaknuto čime se Kevinovi roditelji bave. Pitanje zanimanja roditelja je redovno među onima koji su gledali film. Neki smatraju da je Kevinova majka Kate McCallister, koju je glumila Catherine O'Hara, modna dizajnerica. Takvog su mišljenja, jer je u kući nekoliko modnih lutki koje je Kevin koristio da prevari provalnike.

Todd Strasser, koji je napisao novelizacije za prva tri dijela filma "Sam u kući", izjavio je da ga tvorci filma nisu pomno nadzirali. Dali su mu scenarij i omogućili da radi šta želi. U Strasserovoj knjizi je Kevinova majka modna dizajnerica, a otac Peter, kojeg je glumio John Heard, biznismen. Strasser smatra da je dodijeliti im takva zanimanja bila "sigurna opklada".

Ukazao je da mu nikada nije palo na pamet da objasni kako su McCallisterovi došli do novca. Mislio je predstaviti ih kao višom srednjom klasom, a ne kao super bogatom porodicom. Nije samo kuća odraz bogatstva porodice. Naime, svi nose lijepu odjeću, unajmljuju više kombija za prijevoz do aerodroma, a Kate pokušava ubijediti stariji par da joj daju aviokarte za let iz Pariza u SAD. Karte je dobila u zamjenu za nakit i sat Rolex.

"Ne znam koliko su McCallisterovi zaradili, ali zasigurno je mnogo doprinijelo mojem bankovnom računu", izjavio je Strasser.

Jedna od teorija onih koji su gledali film jeste da je Kevinov otac umiješan u organizovani kriminal. Prema ovoj teoriji, namjera da se opljačka kuća McCallistera je jedna vrsta osvete te da je Kevinovo suprotstavljanje provalnicima posljedica odgoja izloženog kriminalnim aktivnostima.

Ujak Rob plaća let

Kada se govori o bogatstvu porodice, često se govori o njihovom božićnom putovanju u Pariz. Let do Pariza za 15 ljudi je skup, posebno onda kada četiri odrasle osobe lete prvom klasom. Međutim, taj let nisu platili Kevinovi roditelji, već Kevinov ujak. To je prikazano u sceni kada Kate kaže policajcu, koji je zapravo prerušeni provalnik Harry, da je brat njenog supruga platio let.

Taj brat je ujak Rob kojeg je glumio Ray Toler. On je u prvom izdanju filma sporedna uloga, ali iz nekoliko scena je vidljivo da se porodica znatno oslanja na njega. Platio je avionske karte i u Parizu ima stan iz kojeg se pruža pogled na Eiffelov toranj i u kojem može biti 15 članova njegove porodice. U "Sam u kući u 2: Izgubljen u New Yorku" se također sugeriše da je Rob bogat.

U filmu je još jedan Kevinov ujak, a riječ je o Franku kojeg je glumio Gerry Bamman. Živi u Ohiou, a sa porodicom je otputovao iz Chicaga u Pariz. Filmom se ne sugeriše ništa o njegovim prihodima. U bratovoj kući nije želio platiti račun za picu od 122,50 dolara. Večerajući u prvoj klasi aviona, supruzi je kazao da kristalnu so i i biber stavi u svoju torbicu.

Kako piše New York Times, ovakvo ponašanje može sugerisati da je ujak Frank bogat. Prema pisanju časopisa American Journal of Psychiatry 2008. godine, krađa je bila značajno učestalija među ljudima čija su domaćinstva imala prihode više od 70.000 dolara.

Profesor sociologije na kalifornijskom Univerzitetu Saint Mary Robert Bulman je naveo da je ujak Frank tipičan odrasli lik u svijetu Johna Hughesa koji je tvorac filma "Sam u kući". Istakao je da je zajednička karakteristika Hughesovih filmova dramatična tenzija uzrokovana sukobom mladih i odraslih, a koja se skoro uvijek rješava u korist mlade osobe.

Napomenuo je da su u njegovim tinejdžerskim filmovima, među kojima su "The Breakfest Club" i "Pretty in Pink", često istaknute i klasne tenzije.

"Njegove priče obično favorizuju perspektivu klinca iz radničke klase ili siromašnog klinca koji pokušava da priđe bogatijim vršnjacima. No, u 'Sam u kući' to je nepogrešiva pobjeda Kevina kao djeteta, ali i Kevina kao bogatog klinca koji brani svoju impresivnu tvrđavu", zaključio je Bulman.

Film nije o novcu

Scenografkinja za film "Sam u kući" Eve Cauley je bila odgovorna za dekoraciju namještaja i tapeta u kući McCallistera, a koja je snimljena na scenografiji postavljenoj u jednoj srednjoj školi. Tvrdi da nije riječ o skupo namještenom domu, već da je riječ o domu s namjernim "veličanstvenim, otmjenim izgledom".

Podsjetila se da su tamnoplava i i prašnjava ružičasta bile popularne boje u enterijeru kada je film sniman. Djela američkog slikara Normana Rockwella i stare božićne čestitke su je inspirisale da koristi zasićenu crvenu, zelenu i zlatnu. Hughes joj je kazao da želi da kuća ima bezvremeni izgled.

"Kazao mi je da voli da njegovi filmovi izgledaju malo ljepše i čistije od stvarnosti, jer je svrha njegovih filmova da zabave i oraspolože publiku", navela je Cauley.

Onima koji traže odgovor o prihodima McCallisterovih je poručila da bi trebali uživati u filmu, a ne svađati se oko toga. Kako je kazala, ovaj dirljiv i komičan film je stvoren kao zabava, da oraspoloži tokom blagdana i još uvijek uspijeva u tome, piše New York Times.