Film/TV
33

"Kad vas život dovede do toga da ste gladni i žedni, vi ste potencijalni teroristi": Počelo snimanje filma "Terorista"

Piše: A. B.
Ekipa filma "Terorista" (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ekipa filma "Terorista" (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je danas počelo snimanje prve klape kratkog igranog filma ''Terorista'' rediteljice Amre Mehić. Scenarij za ovaj film potpisuje nagrađivani scenarista i reditelj Srđan Vuletić, dok su glavne uloge povjerene albanskom glumcu Iliru Tafi i bosanskohercegovačkoj glumici Vanesi Glođo.

Kako je kazala rediteljica Amra Mehić, tema filma je stigmatizacija izbjeglica u današnjoj Evropi.

"Mislim da je tema veoma aktuelna, posebno zbog onoga što se danas dešava u Evropi vezano za terorizam. Vjerujem da će biti prihvaćena i da će publika moći uživati u prezentaciji na takav način. Već sutra ekipa se sprema za Budimpeštu i tamo radimo neke kadrove za koje su nam potrebni evropski gradovi, a film će se završiti upravo u tom gradu. Već smo snimili nekoliko kadrova i potpuno sam sigurna da sam napravila pravu podjelu, da je glumački izbor odličan", izjavila je rediteljica Amra Mehić.

Cijela postava filma "maratonski" radi na snimanju i trudi se da on bude završen prije festivala koji slijede, a kako je kazala Mehić, završetak se očekuje početkom marta.

Ukratko, glavni lik filma je izbjeglica koji je došao u Evropu i tamo našao svoje utočište. Iako zahvaćen ekonomskom krizom, pokušava naći posao kako bi prehranio svoju porodicu i tada se počinje baviti terorizmom.

Rediteljica je dodala da joj je drago što joj se ponovo ukazala prilika da režira film, pogotovo o ovakvoj temi, te je dodala da je stigmatizacija izbjeglica u rasističkoj Evropi itekako aktuelna priča.

Sličnog mišljenja su i glavni protagonisti filma Ilir Tafa i Vanesa Glođo, koji su istaknuli da će u filmu bez dijaloga pokušati prikazati sve teškoće života u evropskim zemljama.

"Drago mi je što sam dio ovog projekta, a kada sam vidio scenarij odmah sam prihvatio igranje u filmu. Danas nam je prvi dan snimanja i očekujem da će ovo biti dobra tema, a sve zavisi od glumaca, reditelja, produkcije i postprodukcije", rekao je Tafa.

Vanesa Glođo je kazala da je njoj u filmu "Terorista" pripala uloga majke, dok će njen muž na platnu biti Ilir Tafa.

"Nas dvoje ćemo se u izbjeglištvu naći u jednoj svakodnevnoj životnoj situaciji, s tim da će moj muž otići u nešto što je tragično zbog cijele priče. Film je kratak, vrlo efektan i zanimljiv i ono što je posebno interesantno jeste da će biti sniman bez dijaloga, što je još bolji način da se prenese ovakva vrsta poruke", kazala je bh. glumica.

Kao što je navedeno, scenarij za film napisao je reditelj Srđan Vuletić, koji je također scenarista filma "10 Minuta" koji je Evropska filmska akademija nagradila kao najbolji kratki film. Vuletić je za svoj dugometražni filmski prvijenac "Ljeto u zlatnoj dolini" osvojio nagradu Tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a danas je kazao kako i od ovog filma očekuje veliki uspjeh.

"Scenarij filma 'Terorista' je na neki način naš pogled na izbjegličku krizu. Mislim da se previše govori o posljedicama krize, o trenutnom stanju, o politici prema izbjeglicama, a vrlo malo o uzrocima na ljudskom nivou. Mi pokušavamo ispričati priču, ukazati na to da mnogi ljudi nemaju izbora i kad vas život dovede do toga da ste gladni, žedni, da ne možete nahraniti svoju djecu i suprugu – vi ste onda potencijalni terorista. Ovo će biti film koji je potpuno bez dijaloga, koji će kroz jednostavnu i malu radnju odgovoriti na pitanje gdje su zapravo korijeni terorizma", zaključio je Vuletić.

Za snimanje filma zadužena je producentska kuća Relative Pictures.