Brojni novi naslovi
79

Januar u znaku filmskih poslastica: U bh. kina stigao hit horor o kojem se priča mjesecima

I. B.
Film "M3gan" bi mogao gledatelje ovog mjeseca prikovati za sjedišta kina (Foto: Twitter)
Film "M3gan" bi mogao gledatelje ovog mjeseca prikovati za sjedišta kina (Foto: Twitter)
Odlazak u kino je jedan od tipova zabave koji nikada neće izaći iz mode. Nakon dugo očekivanog nastavka filma "Avatar", početak 2023. godine obilježit će neki od sjajnih naslova, a jedan od njih je i horor "M3gan", koji samo što je stigao u bh. kina.

Mjesec januar označava početak jednog novog poglavlja, svugdje, pa i u filmskoj industriji. Tokom njega svi se trude da prezentuju što zanimljivije sadržaje, a kada se radi o kinu, već smo otvorili sezonu filmova koje gledatelji s nestrpljenjem očekuju.

Naime, u bh. kina će u narednom periodu stići brojni zanimljivi naslovi, a jedan od njih je i otkačeni horor "M3gan".

Kako je jedna od glavnih tema u naučnoj fantastici stvaranje novih prijatelja, ali onih od plastike i metala, koji nam služe da budu korisni i "rade bez previše priče", dosad smo imali priliku gledati mnoge filmove sa sličnom tematikom. Ovakvi likovi bi uglavnom zaživjeli u ulogama dječijih prijatelja u crtićima ili dramama, što se sada i ponovilo, no s drugačijim zapletom.

U produkciji Jamesa Wana (Saw, The Conjuring, Insidious), film prati robotičarku Gemmu (Allison Williams) koja izumi lutku s ciljem da bude prijatelj i čuvar njenoj neutješnoj nećakinji Cady (Violet McGraw) koja je nedavno ostala bez roditelja. Lutka po imenu M3gan, što je zapravo skraćenica za Model 3 Generative Android, priča, sluša i ponaša se poput ljudskog bića, a ona i Cady odmah "kliknu". No, stvari krenu mračnim smjerom nakon što M3gan postane izuzetno posesivna kada je riječ o djevojčici.

Društvene mreže već su preplavili komentari na račun filma, a ljubiteljima ove priče naročito je zanimljiv ples lutke, koji su mnogi već iskoristili da ga prerade njegovu koreografiju.

Inače, ples se prikazuje i u traileru, koji je za dva mjeseca od objavljivanja prikupio 22 miliona pregleda na YouTubeu, a mnogi nisu skrivali u komentarima da se raduju pogledati ga.

"M3gan" je od danas dostupan u kinima Cinestara i Cineplexxa širom BiH, a kako to obično biva s ovim žanrom filmova, gledatelji će u njemu moći uživati ukupno 103 minute.

Osim posesivne lutke, Bosance i Hercegovce bi ovog mjeseca u kina mogli odvući i sljedeći filmovi: "The Fabelmans", koji je priča o legendarnom reditelju Stevenu Spielbergu, "Babylon" s Brad Pittom, Margot Robbie i Mirajom Grbićem koji na velika platna stiže 19. januara, "Plane" sa Gerardom Butlerom te "The Whale" sa Brendanom Fraserom koji izlazi u posljednjoj sedmici mjeseca.

U kinima će se, također, prikazivati i dva domaća filma - "Tragovi" hrvatske rediteljice Dubravke Turić te "Stric" reditelja David Kapaca i Andrije Mardešića, ali i sjajna baletna predstava "Like Water For Chocolate" koja će u Cinestaru premijerno biti prikazana 19. januara.