Film/TV
0

Jane Austen u novoj TV seriji prikazana kako flertuje i opija se

Sarajevo-x.com
Obožavatelji spisateljice Jane Austen iznenadit će se novom britanskom TV serijom, koja prikazuje autoricu u jednom sasvim novom svjetlu, kako flertuje i često ima mamurluk.

Scenaristkinja koji stoji iza projekta pod nazivom “Miss Austen Regrets” vjeruje da svako, ko je pročitao njene romane, će prepoznati Austen kao ženu briljantnog uma koja je znala koje joj mjesto u društvu pripada.

“Ja ne bježim od prljavštine”, izjavila je Gwyneth Hughes. “Neki ljudi ne bi željeli vidjeti Jane Austen mamurnu, a moj zadatak nije da šokiram”.

Helen Lefroy, udaljena rodica Toma Lefroya, Austenovog prijatelja, je izjavila da je spisateljica bila živahna, ali da nikako nije vodila divlji život.

“Znamo tako malo o njoj, ali mislim da se nije htjela udati. Željela je razumjeti veze između muškarca i žena, o kojima je tako mnogo pisala u svojim romanima”, izjavila je Lefroy.

Scenarij BBC-eve serije je nastao na osnovu stotinu pisama koje je Austen posvetila sestri Cassandri i mlađoj nećakinji Fanny.

Jane Austen, autorica romana “Ponos i predrasude” i “Razum i osjećaji”, nikada nije pronašla vlastitog gospodina Darcyja.

TV serija bavi se velikim brojem romansi kao i jednom prosidbom, koju je dvadesetsedmogodišnja Jane najprije prihvatila, da bi je nakon prospavane noći odbila.

Sredovječna Jane Austen se kasnije zaljubila u deset godina mlađeg doktora koji je liječio njenog brata.

“Mišljenja sam da je njega Jane ludo voljela”, izjavila je Hughes.

Austen je mnogo flertovala i uživala u zabavama, izjavila je scenaristica. Ona vjeruje da je Cassandra uništila mnoga pisma kako bi zaštitila osjećaje prijatelja, porodice i susjeda, kao i sestrinu privatnost.

“Mi danas naivno vjerujemo da su oni vodili dosadne, “do grla zakopčane” živote. Ali ne mislim da su njihovi životi bili išta dosadniji od naših, čak štaviše, mislim da su neki bili mnogo zanimljiviji”, odlučna je Hughes.