Velika zarada
20

James Bond je jedna od najvrednijih filmskih franšiza u historiji kinematografije

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Filmovi o James Bondu su među onim filmovima čija je vrijednost kontinuirano znatno rasla.

Kada je 1962. godine u kinima prikazivan prvi James Bond nazvan "Dr. No", karta je koštala 70 centi. Skoro 60 godina kasnije, tokom prikazivanja 25. nastavka ovog filma karta košta devet dolara.

Ovo ostvarenje je zasnovano na književnim djelima Iana Fleminga i u kinima se prikazuje već decenijama. Postalo je jedno od najvrednijih filmskih franšiza u historiji kinematografije.

Posljednji nastavak nazvan je "Nema vremena za umiranje" (No Time to Die) i sada se prikazuje u kinima širom svijeta. Prethodna 24 filma generisala su ukupno 6,89 milijardi dolara, a u glavnim ulogama bili su Sean Connery, David Niven, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan i Daniel Craig.

Zarada filmske franšize o Jamesu Bondu (Foto: CNBC)
Zarada filmske franšize o Jamesu Bondu (Foto: CNBC)

Craig je pet puta bio u ulozi britanskog agenta, a oprostio se ulogom u "Nema vremena za umiranje". Samo u filmovima u kojima je glumio Craig, od "Casino Royala" iz 2006. do "Spectrea" iz 2015., zarađeno je 3,2 milijarde dolara, podaci su kompanije Comscore. "Skyfall" je bio prvi film o James Bondu kojim je zarađeno više od milijardu dolara.

Još nije jasno koliko će se zaraditi posljednjim nastavkom ovog filma s obzirom na to da se prikazuje tokom pandemije koronavirusa koja je teško pogodila kinematografiju - kina su bila zatvorena mjesecima. Međutim, analitičari očekuju da će zarada biti solidna, piše CNBC.