S festivalskog trga
181

Izudin Bajrović: Obišao sam dosta festivala, ali ovakvu atmosferu ni približno nisam vidio

N. O.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bh. glumac Izudin Bajrović prisustvovao je otvaranju 29. izdanja Sarajevo Film Festivala, a za Klix.ba kazao je kako moramo učiniti sve što je u našoj moći da ova manifestacija ostane jednako značajna i u budućnosti.
Bajrović je bio jedan od brojnih koji su večeras bili kod Narodnog pozorišta kako bi prisustvovali otvorenju SFF-a, a govorio je kakav značaj festival ima za grad.

"Sarajevo je večeras centar Evrope, ne samo jugoistočne. Obišao sam dosta festivala, imao sam sreću, ali ovakvu atmosferu ni približno nisam nigdje zatekao. I oni najsvečaniji na kojima sam bio su daleko iza onoga što Sarajevo pruža, prije svega gostima", naveo je.

Ipak, istaknuo je kako je sve zasjenio tragični događaj iz Gradačca:

"Kao i svake godine prelijepo je kada traje Sarajevo Film Festival. Ovaj je doduše zasjenio ovaj tragični događaj u Gradačcu pa nekako je čitav dan otišao u nekom pogrešnom smjeru. Tako je kako je, život ide dalje".

Kazao je i da će zbog svog posla morati učestvovati u nekoliko programa te da će više biti zaposlen nego što će biti u ulozi gledaoca.

"Koliko god neko bio skeptik prema ovom festivalu, koliko god bio zlonamjeran i negativan, ne može se osporiti da je ovo ogroman i centralni događaj godine u Sarajevu i regiji. Znam od svojih kolega iz bivše Jugoslavije koliko im znači i koliko ga željno iščekuju da bi se pojavili ili kao gledaoci ili kao gosti", poručio je.

Za kraj naglasio je da ne smijemo dozvoliti da se dogodi nešto zbog čega bi festival "ispuhao" odnosno postao manje bitan.

"Moramo učiniti sve što je do nas da festival ostane tako blještav kao što je večeras", poručio je.