Film/TV
0

Iranska drama slama srca na berlinskom festivalu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Drama o emigrantu koji se vraća kući tražeći ljubav takmičit će se za prestižnu nagradu Zlatni medvjed na ovogodišnjem 59. Berlin Film Festivalu.

Film nazvan "O Elly" 36-godišnjeg Asghara Farhadija govori o Ahmadu, muškarcu koji se razvodi od supruge Nijemice, nakon višegodišnjeg života u Evropi, i odlazi nazad u Iran kako bi započeo novi život.

Njegovi prijatelji, grupa 30-godišnjaka, pozivaju prelijepu Elly, inače vaspitačicu u obdaništu, da ide s njima na put, a sve s tajnim planom da povežu nju i Ahmada.

Ovo putovanje završi tragično po Elly koja nestaje s plaže, a u drami se potom otkrivaju skrivene tenzije među prijateljima i na vidjelo izlazi ljubavni trougao, piše AFP.

Premijera ovog iranskog filma zakazana je za subotu u Berlinu i Teheranu.

"Želio sam napraviti univerzalnu priču", rekao je autor. "Jednu s kojom bi se mogli poistovjetiti svi, a ne samo Iranci. Ovakvi problemi se svuda mogu vidjeti. Želio sam proći iza ledenog brijega, ispod površine vode, da vidim odakle dolaze."

Farhadi ističe da je film bazirao na životnoj priči svog prijatelja iz Hamburga koji je bio u nesretnom braku. Glavnu ulogu u drami tumači iranska zvijezda Golshifteh Farahani, koja je glumila i u špijunskom trileru "Body of Lies" sa Leonardom DiCapriom.

U konkurenciji za Zlatnog medvjeda su i njemačka drama "Oluja" o Međunarodnom sudu za ratne zločine počinje na teritoriji bivše Jugoslavije, zatim misterija o ubistvu "In the Electric Mist" o Louisiani nakon uragana Katrina, u kojem glume Tommy Lee Jones i John Goodman.

U utrci su i dva evropska filma: "Ricky" francuskog režisera Francoisa Ozona o bebi sa izvanrednim sposobnostima, te "Little Soldier" Annette K. Oleson iz Danske, o ženi koja se vraća u ratnu zonu pokušavajući spasiti nigerijsku prostitutku.

Nagrada Zlatni medvjed bit će dodijeljena 14. februara, a žiri predvodi škotska glumica Tilda Swinton.