Film/TV
0

Humana strana historijskih dešavanja u fokusu ovogodišnjeg Berlinalea

Sarajevo-x.com
Berlinski filmski festival, koji će se održati narednog mjeseca, pokušat će prikazati humaniju stranu događaja koji su se dešavali u bliskoj prošlosti. Organizatori Berlinalea otkrili su još nekoliko filmova koji će se natjecati za glavne festivalske nagrade.

Među filmovima koji će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu je Clint Eastwoodov ''Letters from Iwo Jima''. Nakon filma ''Flags of Our Fathers'' Eastwood prezentira svoj drugi film iz dvodjelnog projekta koji se bavi legendarnom bitkom na japanskom pacifičkom otoku Iwo Jima.

''Flags of Our Fathers'' je priča američkih marinaca, dok je ''Letters from Iwo Jima'' priča o bitki na Iwo Jimi iz japanskog ugla. Glumačku postavu koja će se pojaviti na evropskoj premijeri čine Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya i Tsuyoshi Ihara.

''Uspjeli smo! Imamo filmove važnih režisera svjetske kinematografije koji će doći u Berlin'', izjavio direktor festivala Dieter Kosslick.

Ranije su organizatori ovomjesečnog festivala objavili listu od sedam filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom dijelu festivala, uz ostalih 26 filmova koji će biti najavljeni naknadno.

Na 57. Berlin Film Festivalu bit će prikazana i svjetska premijera njemačko-austrijskog filma ''Die Faelscher'', režisera Stefana Ruzowitzkya. Radnja filma je smještena u II Svjetski rat, nacisti su krivotvorili milione britanskih funti s ciljem da oslabe neprijateljsku ekonomiju. Plan protunapada organizirali su zatvorenici koncentracionih logora u Njemačkoj. Glavne uloge u filmu tumače Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow i Marie Baeumer.

Radnja američkog filma ''Bordertown'' je također bazirana na stvarnim događajima. U filmu se radi o ubistavima meksičkih radnica u pograničnom gradu Ciudad Juarez. ''Bordertown'', u kojem glume Jennifer Lopez, Antonio Banderas, Maya Zapata i Martin Sheen.

Radnja francuskog filma ''Les Temoins'', režisera Andrea Techinea, smještena je u ranim 80-tim godinama, a glavne uloge u njemu su ostvarili Emmanuelle Beart, Michel Blanc, Sami Bouajila i Julie Depardieu.

Češku republiku na Berlinaleu predstavlja ''Obsluhoval jsem anglickeho krale'' (''Služio sam Kralja Engleske''), režisera Jiria Menzela, koji je 1990. godine osvojio Zlatnog medvjeda.

Svjetska premijera očekuje u ljubavnu priču Jacquesa Rivettea ''Ne touchez pas la hache'' (''Ne diraj sjekiru'') o prelijepoj vojvotkinji koja se nađe u ljubavnoj vezi sa strastvenim vojnim oficirom. Rivetteov film je adaptacija Balzacovog romana.