Film/TV
0

Hidalgo stigao u kino Obala Meeting Point

Sarajevo-X
Od petka, 28.5.2004. u kinu Obala Meeting Point na repertoaru je avanturistički film Hidalgo.

Hidalgo je svakako film sa sjajnom glumačkom postavom: Viggo Mortensen (Frank T. Hopkins), Omar Sharif (Sheik Riyadh), Zuleikha Robinson (Jazira), Adam Alexi-Malle (Aziz), Louise Lombard (Lady Anne), Said Taghmaoui (Prince Bin Al Reeh), J.K. Simmons (Buffalo Bill Cody)...

Sinopsis: Radnja ove epske priče smještena je u davnu 1890-tu godinu,a govori o dostavljaču Pony Expressa koji dolazi u Arabiju na svom konju i najboljem prijatelju, Hidalgu. Kauboja Franka T. Hopkinsa ( kojeg igra Viggo Mortensen), za vrijeme boravka u konjici, proglasili su najboljim jahačem zapada. Njega izaziva arapski šeik (Omar Sharif) da se okuša u velikoj utrci sa svojim konjem mješancem protiv čistokrvnih arapskih konja i beduinskih jahača. Pobjeđuju, odnosno, preživljavaju, samo najjači. Opasna utrka preko arapske pustinje, «The Ocean of Fire», duga je 3000 milja i održava se stoljećima. Onome ko pobijedi slijedi nagrada od 10 hiljada dolara. Neki od učesnika nikada i ni pod kojim uvjetima ne bi dozvolili strancu da uopće dođe do cilja, a pogotovo da im ispred nosa odnese toliki novac.

Priča je snimljena prema istinitom događaju o kauboju i njegovom španjolskom mustangu koji je postao legenda. Scenarist filma John Fusco otkrio je ovu priču još prije 15 godina još dok je kao student proučavao američki zapad, indijansku kulturu i konje. Istražujući klasične indijanske ponije, naišao je na zanimljive podatke, u kojima su često bila spominjana imena Hopkinsa i njegovog Hidalga. U potrazi za glumcem koji bi dočarao kompleksnu ličnost glavnog lika Hopkinsa, redatelj nije dugo razmišljao. Izabrao je Vigga Mortensena, veterana više od 30 filmova, među kojima i popularne trilogije «Gospodar prstenova».

Film HIDALGO igra u kinu Obala Meeting Point u terminima od 19.00 i 21.15, a u terminu od 17.00 sati još samo nekoliko dana igrat će animirani hit LEGENDA O MEDVJEDU. Tokom vikenda LEGENDU još možete pogledati i u terminima od 12.00 i 14.00 sati.