Box office
0

Harry Potter je i dalje kralj svijeta

Sarajevo-x.com
Drugog vikenda zaredom Harry Potter je najgledaniji film širom svijeta, ali mu je ta titlula na sjevernoameričkom box officeu bila ozbiljno ugrožena.

Sedmi nastavak hita o mladom mađioničaru "Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1" zaradio je širom svijeta 163,5 miliona dolara, a samo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi 50,3 miliona, objavili su distributeri iz kompanije Warner Bros.

Na 62 strana tržišta najbolju gledanost zabilježio je u kinima u Francuskoj, gdje je zaradio 19,1 milion dolara, javlja Reuters. Nakon dva vikenda širom svijeta film je prikupio oko 610 miliona dolara.

Ipak, proteklog vikenda na sjevernoameričkom box officeu značajno mu je zaprijetila heorina iz novog 3D animiranog filma Walta Disneya "Tangled". Ova bajka zaradila je 49,1 milion dolara za tri dana, što je mnogo više nego što se predviđalo.

Predsjednik distribucije Disneya, Chuck Viane, izjavio je da je film privukao mnoge porodice i djevojčice koje su se upravo za tu priliku odjenule kao princeze.

Mjuzikl "Burlesque", u kojem glume pjevačice Cher i Christina Aguilera, podijelio je četvrto mjesto sa akcijom "Unstoppable", a 69 posto ljubitelja filma koji su ga pogledali bile su žene.

Deset najgledanijih filmova u Sjevernoj Americi proteklog vikenda:

  1. Harry Potter and the Deathly Hallows Part I, 50,3 miliona
  2. Tangled, 49,1 miliona
  3. Megamind, 12,5 milliona
  4. Burlesque, 11,8 miliona
  5. Unstoppable, 11,7 miliona
  6. Love and Other Drugs, 9,85 miliona
  7. Faster, 8,7 miliona
  8. Due Date, 7,3 miliona
  9. The Next Three Days, 4,8 miliona
  1. Morning Glory, 4 miliona američkih dolara