Čestitao ekipi filma
724

Hadžihafizbegović: Sve ove nagrade su naš umjetnički dug majkama Srebrenice

N. O.
Ekipa filma "Quo Vadis, Aida?" (Foto: Facebook)
Ekipa filma "Quo Vadis, Aida?" (Foto: Facebook)
Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović oglasio se na Facebooku povodom trostrukog priznanja dodijeljenog filmu "Quo Vadis, Aida?" na "evropskim Oscarima" - 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada, uputivši čestitke rediteljici Jasmili Žbanić i Jasni Đuričić.

Hadžihafizbegović je bio dio ekipe nagrađivanog filma, a u njemu je tumačio ulogu pripadnika Vojske RS koja ulazi u Srebrenicu. Na svom profilu objavio je fotografiju na kojoj pozira s Jasmilom Žbanić, Jasnom Đuričić, Borisom Isakovićem i Izudinom Bajrovićem.

Ispod fotografije glumac je u komentaru kazao kako su se okupili "sretni i ponosni na tri europska grand prixa".

"Jasmila Žbanić najbolja rediteljica Evrope, Jasna Đuričić najbolja glumica Evrope, film 'Quo Vadis, Aida?' najbolji evropski film. Sve ove nagrade su nas umjetnički dug majkama Srebrenice. Genocid je bio i nikom se ne ponovio", poručio je.

Hadžihafizbegović je pojasnio koliko je ovaj uspjeh veliki za ekipu filma: "Bravo Jasmila, bravo Jasna, bravo za sve nas koji smo u tišini i skrušeno radili ovaj historijski film o genocidu u Srebrenici. Ovo je veliko".

Otkrio je kako ima pomiješana osjećanja te da mu misli "odlaze u Potočare": "Slike bijelih nišana redaju se jedna za drugom. I dok smo snimali film sve nas je prožimao bol i krik nevino ubijenih ljudi. Ta bol i krik moraju biti najvažnije ishodište morala, etike, snage, empatije i novog društvenog narativa generacija koje dolaze".

"Srebrenica nije samo geografija. To je krunsko mjesto i riječ na kojoj će se u vremenu koje je pred nama vagati ljudski karakteri. Odnos prema genocidu u Srebrenici svrstavat će vas ili u ljude ili u sotone, u dobre ili zle, u svjetlo ili mrak", napisao je.

"El Fatiha svim žrtvama genocida u Srebrenici", proučio je na kraju.