Film/TV
0

"Gol!" od četvrtka na repertoaru kina Meeting Point

Sarajevo-x.com
Svečana bh. premijera filma "Gol!" održaće se u petak, 30. septembra u 20 sati u kinu Meeting Point, no ova filmska poslastica za sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu na repertoaru ovog kina počinje igrati već od četvrtka, 29. septembra.

Sarajevska publika će u terminima od 16:45, 19 i 21 sat (izuzev u petak kada se film prikazuje na redovnom repertoaru samo u 16.45 sati) biti u prilici da pogleda prvi od tri planirana dijela priče koja prati život Santiaga Muneza. Bh. publika će među prvima u svijetu vidjeti filmsku priču o snu miliona dječaka širom svijeta.

Kada je sa deset godina Santiago Munez (Kuno Becker) prešao meksičko-američku granicu, imao je samo dvije stvari: fudbalsku loptu i izgužvanu sliku svjetskog prvenstva. Radeći razne fizičke poslove kroz svoje odrastanje u Los Angelesu, Santiagova strast je bila igrati fudbal.

Ali, kada je Britanac Glen Foy (Stephen Dillane) bivši fudbaler i skaut na talente uočio Santiaga na jednoj lokalnoj utakmici, prepoznao je u njemu vještog, brzog i hrabrog igrača – talent za kakvim Newcastle United žudi.

Santiago odlazi u Englesku, zemlju u kojoj je fudbal religija i dobija priliku da se dokaže u Newcastle Unitedu. Blatnjava polja, hladni vjetrovi i bolni udarci suigrača, povrede i drugi problemi samo su dio prepreka koje Santiago mora preći da bi dostigao svoj konačni „gol“.

Film Gol! režirao je Danny Cannon. Pored Beckera i Dillanea, uloge su ostvarili Alessandro Nivola, Anna Friel, a na filmskom platnu se pojavljuju i najveći fudbalski magovi današnjice, poput Davida Beckhama, Zinédinea Zidanea, Raula, te kapitena Newcastlea Alana Shearera.