Počinje 20. oktobra
62

Film "Umri prije smrti" Ahmeda Imamovića otvara 12. Tuzla Film Festival

I. S.
Narodno pozorište bit će domaćin 12. Tuzla Film Festivala koji će se održati od 20. do 24. oktobra. Festival otvoriti film "Umri prije smrti" režisera Ahmeda Imamovića.
Glavnu ulogu u filmu ostvario je Adnan Hasković, dok su u ostalim ulogama Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Rade Šerbedžija, Maja Jurić...

Ovo kinematografsko ostvarenje podijeljeno je u četiri dijela, a svaki od njih predstavlja određenu fazu života ginekologa Zlatana Begovića, kojeg glumi Adnan Hasković. On je, kao i većina ljudi višeg staleža, prividno ostvaren čovjek - ima uspješnu karijeru i bogatstvo, a društvo ga cijeni.

Ipak, njegov privatni život nije nimalo ispunjen. Njegova supruga Vesna (Mona Muratović) mu uslijed sve češćih svađa uručuje papire za razvod. Njegov svijet se u tom trenutku tek počinje rušiti. Naime, ubrzo saznaje da ima kancer u terminalnoj fazi. Tada počinje preispitivati sve ono o čemu do ovog trenutka uopće nije ni razmišljao.

U Narodnom pozorištu održat će se i 25. Međunarodni festival dokumentarog filma, u okviru kojeg će između ostalih biti prikazan i film o legendarnoj Raziji Mujanović pod nazivom "Velika Raza/Raza The Great" urađen u produkciji BHRT-a, kao i film Mile Turajlić "Dosje Labudović: Nesvrstani" koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, ličnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. Najbolji film na ovom festivalu bit će nagrađen statuom Rudar.

Također, u sklopu petog izdanja Kids Tuzla Film Festivala bit će prikazan film za djecu Cvrčak i mravica, režiser Luka Rukavina i Dino Krpan (korežiser). Radi se o prvom hrvatskom 3D animiranom filmu koji je nadahnut poznatom Ezopovom basnom i bajkom Jean de La Fontainea "Cvrčak i mrav".

S obzirom na to da je pristigao veliki broj filmova, selektori su odlučili da filmove koji neće biti prikazani u Narodnom pozorištu publika može pogledati na platformi tuzlafilmfestival.com. Tu će biti prikazane kategorije: dokumentarni, kratki, animirani i future generations short films. Najbolji filmovi u svim kategorijama po ocjeni stručnog žirija bit će nagrađeni Vilom TFF-a. Pored filmskog sadržaja, bit će organizovani i radionice sa profesionalcima kojima mogu prisustvovati svi zainteresovani.