Film/TV
0

Film "The Great Gatsby" otvorit će Cannes Film Festival

Klix.ba
Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Canessu bit će prikazani novi filmovi Joela i Ethana Coena, Romana Polanskog, Stevena Soderbergha, Alexandera Paynea, Sofije Coppole i Jamesa Franca.

Coeni ("Inside Llewyn Davis"), Polanski (adaptacija "Venus in Fur"), Payne ("Nebraska") i Soderbergh ("Behind the Candelabra") takmičit će se u zvaničnoj selekciji. Ostali filmovi koji će se takmičiti su "Only God Forgives", Nicolasa Windinga Refna i "The Immigrant", Jamesa Grayja.

Van konkurencije 66. Cannes Film Festivala bit će prikazan film "All is Lost" sa Robertom Redfordom.

"The Bling Ring" Sofije Coppole, "As I Lay Dying" Jamesa Franca i favorit sa Sundancea "Fruitvale Station" našli su se među filmovima koji će biti prikazani u selekciji Un Certain Regard, koja prepoznaje mlade filmadžije.

Prošle godine, organizatori festivala našli su se na udaru kritika, jer nisu uključili jednu rediteljicu u takmičarsku selekciju. Ove godine su izbjegli sličan propust te se u selekciji našla Valeria Bruni Tedeschi, rediteljica filma "Un Chateau en Italie". Coppola i Claire Denis ("Les Salauds") su se počasno našle u Un Certain Regard selekciji.

Ovogodišnji festival počinje 15. maja projekcijom filma Baza Luhrmanna "The Great Gatsby". Reditelj Steven Spielberg predsjedavat će žirijem.