Koprodukcijski market
0

"Film pod opsadom" Srđana Šarenca nagrađen na Sunny Side of the Doc

B. T.
Srđan Šarenac
Srđan Šarenac
Projekat "Film pod opsadom" režisera Srđana Šarenca nagrađen je nagradom Instituta za dokumentarni film za najbolji projekat u selekciji Talent Hub Centralne i Istočne Evrope, na najvećem koprodukcijskom marketu Sunny Side of the Doc.

Nagrađeni film Srđana Šarenca govori o govori o prvom filmskom festivalu "Poslije kraja svijeta" koji je održan 1993. godine u ratnom Sarajevu. Festival je bio prethodnik današnjeg Sarajevo film festivala, a bio je dio Međunarodnog teatarskog i filmskog festivala MESS.

"Sa ovim filmom želim da dam primjer ljudima koji su se zatekli u ratnoj zoni, da će uz pomoć kulture i filmova lakše preživjeti ratne strahote, na isti način na koji smo mi preživjeli opsadu Sarajeva. Ovaj film je posveta hrabrim umjetnicima na čelu sa Harisom Pašovićem koji su usred rata organizovali prvi sarajevski filmski festival 1993. godine", rekao je Šarenac.

Najbolji projekat u selekciji Talent Hub Centralne i Istočne Evrope
Najbolji projekat u selekciji Talent Hub Centralne i Istočne Evrope

"Film pod Opsadom" je koprodukcija Udruženja Novi Film (BiH), Novi Film (RS), Metar60 (Hrvatska) i Al Jazeere Balkans (BiH).

Ovogodišnje izdanje Sunny Side of the Doc održano je od 21. do 24. juna u online formatu. Osnovan u francuskom La Rochelleu, Sunny Side of the Doc postao je glavno međunarodno tržište za koprodukciju, kupovinu i prodaju visokokvalitetnih dokumentarnih projekata, programa i novih narativnih iskustava.