Premijera u decembru
3

Film o prvom letu balonom prikazuje epsku borbu za život naučnika i pilotkinje

Dž. L.
Nakon što su odigrali odlične uloge u filmu o Stephenu Hawkingu nazvanom "The Theory of Everything", glumački dvojac Eddie Redmayne i Felicity Jones sada se u novom filmu "The Aeronauts" u balonu na vrući zrak bore za opstanak.

Novo ostvarenje reditelja i scenariste Toma Harpera ustvari je biografska avantura koja donosi priču o pilotkinji Ameliji Wren, u ulozi Jones te naučniku Jamesu Glaisheru kojeg glumi Redmayne, koji se nađu u epkoj borbi za život kada uzlete aerostatom i ostanu lebdjeti nebom.

Glaisher je bio poznat kao engleski meteorolog koji je ostao upamćen po pionirskom radu sa balonima na vrući zrak. On je izvršio legendarne letove balonom između 1862. i 1866. godine. Uspio je doseći visinu od 8,6 kilometara, a na ovoj visini atmosferski pritisak iznosi samo trećinu vrijednosti pritiska na nivou mora. Da bi ustanovio tu činjenicu, Glaisher je gotovo stradao uslijed gušenja i gubitka svijesti do kojeg najčešće dolazi zbog nedostatka kisika i prevelike količine ugljik-dioksida. Upravo taj događaj prikazan je kroz film.

U filmu još glume i Himesh Patel, Anne Reid, Phoebe Fox, Tim McInnerny i mnogi drugi. Ovu zanimljivu biografsku akciju u kinima možemo očekivati nakon 6. decembra kada će film premijerno biti prikazan u SAD-u.