Film/TV
0

Film kćerke Johna Kerryja na festivalu u Cannesu

NINA
Aleksandra Kerry, kćerka Johna Kerryja, kandidata Demokratske stranke za predsjednika SAD-a, predstavit će na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, koji se održava od 12. do 23. maja, kratkometražni film pod naslovom "The last full measure".

Film s puno snage opisuje teške posljedice rata u jednoj američkoj porodici tokom sukoba u Vijetnamu, navodi sedmičnik Expres koji je intervjuisao Aleksandru Kerry, članicu Američkog instituta za film, prenosi agencija AFP.

Ovo djelo je također priča o sukobu između oca i kćerke koje traume rata udaljavaju jedno od drugog, izjavila je autorica čiji je otac sudjelovao u ratu u Vijetnamu.

"Kada smo dok sam bila dijete ljetovali u Bretanji, s ocem sam često pričala o Drugom svjetskom ratu. Šetnje po plažama, obilazak zaostalih bunkera, bili su prilika da vodimo duge razgovore o životu, smrti i ratu", izjavila je ona.

Aleksanda Kerry je odlučila snimiti film "The last full measure" u vrijeme kada je se SAD još pripremao za rat u Iraku

Kategorija kratkometražnog filma nazvana "Short Film Corner" pokreće se na ovogodišnjem festivalu u Cannesu radi podrške ovom obliku kinematografije. Bit će predstavljeno oko 450 djela iz četrdesetak zemalja.