Grafiti, hip-hop...
190

Film "All the streets are silent" 11. decembra u kinu Meeting Point

D. Be.
"All the Streets Are Silent"
"All the Streets Are Silent"
Krajem '80-tih i početkom '90-tih, ulice Manhattana bile su mjesto sudara dvije tada vibrantne subkulture: Skateboardinga i Hip-Hopa. Magija tog vremenskog perioda i konvergencija stvorila je stil i vizuelni jezik koji je imao ogroman i trajan kulturni efekat u cijelom svijetu.

Deceniju poslije, krajem '90-tih, efekti te novonastale kulture počinju da žive i na ulicama Bosne i Hercegovine. Tako se vođene jednom novom generacijom ljudi u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i drugim gradovima BiH stvara kreativna scena uz imena tada mladih umjetnika i muzičara kao što su Edo Maajka, Sove, Frenkie, Capital City Crew, UTR crew, STF crew,…

Među njima svoje mjesto nalazi i sarajevski umjetnik Miran Lazić. U saradnji sa svojom lokalnom ekipom okupljenom u udruženju urbane kulture “N.E.K.O.” a uz podršku Kantona Sarajevo, Goethe instituta, Holandske i Španske ambasade Miran Lazić 2007. godine pokreće prvi internacionalni graffiti art festival u Sarajevu pod nazivom “Balcan Express”.

Ovaj festival tri godine zaredom okuplja neka od najvećih svjetskih imena kao što su Hera (Germany), Akut (Germany), Dare (Swiss), Kesy (Swiss), Suso33 (Spain), Reyes (USA), Nash (Netherlands), Sonick (France), Lunar (Croatia), te mnoge druge koji zajedno tada oslikavaju i najveći mural na Balkanu pod nazivom „Freedom of Speech” a festival dobija svoje završnice u vidu izložbi u sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum.

Upravo spoj graffiti umjetnosti, hip-hop muzike i skate kulture bili su Miranova inspiracija za pokretanje 2010. godine prvog i trenutno najpoznatijeg bh. streetwear branda REVOLT Clothing a 2019. godine dolazi i do otvaranja njegove radnje u centru Sarajeva pod nazivom "Royal with Cheese" kroz čije djelovanje se trudi da promoviše kako svoje radove tako i mnoge druge lokalne umjetnike i kulturno-kreativna dešavanja.

Upravo jedno takvo dešavanje ćete imati priliku da doživite i u subotu 11. decembra 2021 u Sarajevu u kinu Meeting Point te da budete dio ove priče uz projekciju američkog filma "All the streets are silent" koji je premijerno predstavljen na ovogodišnjem Tribeca Film Festivalu (NYC).

Ovaj film redatelja Jeremy Elkina prikazuje New York i zlanu eru hip-hop muzike kroz legendarni klub MARS, uličnu kulturu, skateboarding scenu i osnivanje modnih brendova kao što su Zoo York i Supreme. Sadrži nikada ranije viđene arhivske snimke iz tog doba i intervjue sa proslavljenim ličnostima kao što su Dj Kid Capri, Moby, Fab 5 Freddy, Keith Hufnagel.

Kao tinejdžer koji je odrastao u Montrealu, strasti Jeremyja Elkina bile su skateboard, hip-hop i snimanje filmova. Snimio je i režirao brojne skate filmove 2000-ih prije nego što se preselio u New York, gdje je vodio digitalni video u časopisu Vanity Fair. Godine 2018. snimio je i režirao kratki film francuskog umjetnika JR Brooklyn Museum, The Chronicles of New York.

Tako je Elkin spojio svoje strasti u dugometražnom dokumentarnom debiu "All the Streets Are Silent”, u kojem se, između ostalih, pojavljuju i Rosario Dawson, Harold Hunter, Justin Pierce, Darryl McDaniels, Jefferson Pang, Bobbito Garcia, DJ Stretch Armstrong, Kool Keith i mnogi drugi.

Na inicijativu Mirana Lazića (Revolt Clothing / Royal with Cheese ) i uz pomoć lokalnog sarajevskog skateboardera Adija Sokolovića, dolazi do saradnje sa Jeremy Elkinom koji je podržao njihovu ideju da se ovaj dokumentarni film premijerno prikaže i u Sarajevu. Značaj ovog filma je uvidjela i ekipa iz kina Meeting Point, u kojem će se 11.12.2021 u 17:30 sati održati projekcija te ekipa iz Red Bull BH i Tuborg BH koji su podržali ovaj projekat.

Svi zajedno su došli do ideje da žele da projekcija ovog filma bude free-gratis kao novogodišnji poklon za svu lokalnu publiku. Potrebno je da budete sat vremena ranije u subotu, preuzmete ulaznicu na lokaciji i osigurate svoje mjesto u kinu. Projekcija filma će se održavati prema svim epidemiološkim mjerama i pravilima a nakon projekcije je planirano druženje u caffe baru Opera uz muziku za koju će biti zadužen DJ Soul (FM Jam).