Borba spretnosti i znanja
88

Elvir Hadžijamaković Lilo o kvizu "Svi za 5": Cilj je ponovo okupiti porodicu ispred malih ekrana

A. B.
Elvir Hadžijamaković Lilo (Foto: FTV)
Elvir Hadžijamaković Lilo (Foto: FTV)
Federalna televizija s ponosom je najavila novi projekt “Svi za 5“ koji se počeo emitirati u novembru prošle godine. Voditelj ovog kviza spretnosti i znanja je najpopularnije TV lice u dječijem svijetu Elvir Hadžijamaković Lilo.

Elvir Hadžijamaković Lilo je na početku razgovora za portal Klix.ba rekao da je riječ o projektu koji uključuje velike produkcijske i studijske kapacitete, na kojem aktivno radi više od 50 ljudi.

Cilj kviza je bila pokrenuti današnje generacije timskim i edukativnim igrama

Dodao je i to da je prilikom kreiranja i razrade igara, ideja vodilja bila težnja za bježanjem od mnoštva "pametnih uređaja" zbog kojih izostaje porodična komunikacija.

"Naša želja je bila da današnje generacije fizički pokrenemo u našoj sjajnoj scenografskoj areni igara. Htjeli smo ih navesti na trag našeg djetinjstva u kojem su igre bile sasvim drugačije, društvene, humane i intelektualno motivirajuće. Mogu samo reći da sam se ja istinski zabavljao obnašajući ulogu svojevrsnog joker igrača za svaki tim i da sam već sada siguran da će me rad sa djecom koju smo ugostili obilježiti za sva vremena", rekao nam je Lilo.

Projekt "Svi za 5", u prvom ciklusu okupio je djecu iz osam osnovnih škola i to iz Busovače, Hadžića, Jablanice, Novog Travnika, Prozor-Rame, Sarajeva, Visokog i Zenice. U svakoj od sedam emisija prvog ciklusa takmičile su se po dvije škole u osam igara.

"U saradnji sa Redakcijom, direktori i nastavnici iz svih škola su kreirali posebne petočlane timove, po jedan učenik od petog do devetog razreda. Prilikom realizacije ovog projekta, ekipa Federalne televizije je naišla i na podršku lokalne zajednice. Načelnici općina kojima pripadaju škole koje učestvuju u takmičenju, osigurali su učesnicima prijevoz na snimanja", pojasnio je naš sagovornik.

Prve u arenu igara su ušle sarajevske osnovne škole "Čengić Vila 1", "Meša Selimović", "Prva osnovna škola Ilidža" i "Behaudin Selmanović". Lilo je istakao kako su već tada znali da su na pravom putu kada je riječ o realizaciji projekta.

"Nismo imali bojazni kada su igre u pitanju, ali kako će funkcionirati timovi sastavljeni od pet generacija koje se inače ne poznaju i ne druže, to je bilo najveće pitanje. Na sreću svih nas, djeca okupljena oko zanimljivih i motivirajućih sadržaja funkcionirala su kao prirodna cjelina što nas je oduševilo", dodao je Lilo.

Lilo je otpjevao himnu "Svi za 5" što ga je vratilo u doba Seven Upa

Vozi vodu, Pogađalica, Čujem ne čujem, Par nepar, Spretno sretno, Pantomima, Slagalica i Pitalica su igre koje prvenstveno podrazumijevaju timski rad.

"Spoj su edukativnih i zabavnih sadržaja, dakle, neophodno je znanje, logika, asocijativno mišljenje i fizička snalažljivost. Nakon prve emitovane emisije, reakcije koje smo dobili potvrdile su da smo napravili veliki iskorak na nivou ove vrste programa, čak i na regionalnom nivou. Uspjeli smo pred TV ekranom okupiti cijelu porodicu i zbog toga se posebno radujem", dodao je naš sagovornik.

Ono što je posebno zanimljivo, himnu "Svi za 5" koju su napisali momci grupe Helem Nejse otpjevao je Lilo koji nam je priznao da ga je to vratilo u period Seven Upa.

"Ja sam i dalje prisutan na muzičkoj sceni jer sam prije nekoliko godina sa Almirom Ajanovićem uradio CD sa obradama najvećih dječijih hitova 'LiloLand', tako da se nisam odrekao 'pjevačke karijere'. Almir Ajanović i ja razmišljamo o nastavku projekta 'LiloLand' tako da možete očekivati još puno iznenađenja od mene", rekao nam je Lilo zagonetno.

Program za djecu spada u najskuplje TV projekte

Sa sagovornikom smo razgovarali i o nedostatku kvalitetnih dječijih emisija na domaćim TV kanalima i javnim servisima, gdje je Lilo naveo kako program za djecu spada u najskuplje televizijske programe i da je za njegovu realizaciju najveći problem neplaćanje RTV takse.

Dodao je i to da redakcija FTV-a ima odličnu ekipu sa izvrsnim idejama i projektima, ali da je za njihovu realizaciju potrebno dovoljno novca da bi posao bio urađen kako treba.

"Neću govoriti za ostale televizije jer iskreno ne znam kako i ko tamo radi i da li su uopće svjesni važnosti programa za djecu i mlade. Mi jesmo, i zato mnogo radimo. Možda je neskromno za reći, ali zaista pomjeramo granice. U našem programu sada postoji još jedno animirano osvježenje, emisija pod nazivom 'Neprovjereno'. Takav spoj mašte i edukativnosti odavno nije viđen", rekao je Lilo i dodao: "Užitak je raditi za djecu i omladinu, ali ne zaboravite da je to posao za koji morate imati optimalne produkcijske uslove. Odgovornost koja je na nama, zbog ciljne grupe kojoj se obraćamo, zaista nije mala".

Sve više je i reality programa koji se emituju na televiziji ne obraćajući pažnju na vrijeme emitovanja, što dovodi do toga da i djeca često prate taj sadržaj. Lilo je naveo kako je najveći problem to što je takav sadržaj pristupačan najmlađima, kao i to da im roditelji u većini slučajeva to dozvoljavaju.

"Ali problem su i pametni uređaji gdje je djeci sve dozvoljeno da gledaju i čuju, a tu ima mnogo loših i polupismenih sadržaja koje prezentiraju neki ljudi koji sebe nazivaju youtuberima, infuenserima i sl. Tome se treba posvetiti posebna pažnja. Najprije se trebaju roditelji informisati kako ograničiti djeci pristup neprimjerenim sadržajima i pratiti šta im djeca gledaju i slušaju, a također treba i država preuzeti odgovornost i počne sistemski rješavati ovu problematiku", pojasnio je Lilo.

Naglasio je da su i kvizovi znanja na našem području potisnuti iz programskih TV šema zato što je za njih potreban ozbiljan pristup, koji iziskuje mnogo truda, ali i sredstava.

"Za ovakav projekt morate imati profesionalnu ekipu i dovoljnu količinu novca. Ovakvi projekti su komplicirani za realizaciju, tako da se emiteri rijetko odlučuju za pokretanje istih", istakao je Lilo.

Na kraju razgovora Lilo nam je rekao da mu je prethodna godina bila poprilično turbulentna, ali da su mu se u njoj desile i najljepše stvari.

"Sada još jače i snažnije ulazim u 2020. godinu sa puno novih ideja i širom raširenih krila, slobodan kao ptica koja će raditi i činiti još puno lijepih stvari za sve nas i samog sebe. Kada je riječ o novim projektima, tu je druga sezona igara spretnosti i znanja “Svi za 5“, a pred nama je još 350 dana u ovoj godini, pa neka ostane moja slatka mala tajna šta to još planiram raditi. Da budem do kraja iskren, ništa ne bih mijenjao", poručio je Lilo.