Zanimljiva priča
42

Ekranizacija igrice "Gran Turismo" stiže u kina: Kako je gamer postao profesionalni vozač utrka

I. B.
Film "Gran Turismo"
Film "Gran Turismo"
U svim bh. kinima pretpremijerno od 23. augusta moći ćete pogledati akcionu, sportsku dramu koja na velike ekrane donosi istinitu priču Janna Mardenborougha, gamera i obožavatelja Gran Turismo serijala koji je 2011. godine u konkurenciji od 90 tisuća igrača osvojio GT Academy takmičenje.

Upravo ovo takmičenje započelo je profesionalnu vozačku karijeru Mardenborougha sa samo 20 godina, a njegova fenomenalna životna priča, koja je sada i ekranizovana, govori o neočekivanoj prilici, napornom radu i ostvarenju dječačkih snova.

Jann (Archie Madekwe) je tinejdžer koji po cijele dane igra Gran Turismo igre, uprkos stalnim prigovorima svojim roditelja. Ali, kad dobije poziv za takmičenje GT Academy, otvara mu se prilika da svoje gaming iskustvo iskoristi za osvajanje glavne nagrade - ulazak u vode profesionalnih trka. Trailer filma pokazuje Jannov težak put do uspjeha i slave, a ne štedi ni na napetim, spektakularnim scenama trka.

Film
Film "Gran Turismo"

Kako je film već imao limitirano kino-prikazivanje prije zvaničnog širokog kino starta ove sedmice, dostupne su i prve recenzije. "Gran Turismo" ima visokih 98 posto od publike na popularnoj stranici Rotten Tomatoes.

Gledatelji hvale scene trka jer su zbog autentičnog načina snimanja imali prilike bar na trenutke osjetiti napetost, pritisak i uzbuđenje profesionalnih vozača, a uz to, pohvalili su i glumu Davida Harboura kao Jacka Saltera te emotivan odnos njega, kao mentora, i Archieja Madekwea kao novopečenog vozača Janna koji se pokušava probiti u kompetitivnom svijetu profesionalnih trka.

Film
Film "Gran Turismo"

Režiju ove visokooktanske akcione drame potpisuje sjajni Južnoafrički reditelj Neill Blomkamp, kreator SF klasika "District 9" i "Elysium", dok sjajnu glumačku ekipu zaokružuju sjajni američki glumac David Harbour, poznat našoj publici po ulogama u planetarno popularnoj TV seriji "Stranger Things" i blockbusterima "Suicide Squad" i "Quantum of Solace", a tu je i britanska zvijezda Orlando Bloom, legendarni Legolas iz serijala "The Lord of the Rings".

Film
Film "Gran Turismo"

Nesvakidašnji filmski dodatak je i stvarni Jann Mardenborough koji je filmu pomogao kao službeni kaskader vozač tako da možemo očekivati napete, žestoke i spektakularne vožnje, ali i iskrenu, prirodnu i ljudsku priču.

C2 Film, zvanični zastupnik studija Sony za BiH, donosi filmsku adaptaciju planetarno popularne videoigre - koja je od 1997. do 2022. godine imala čak sedam izdanja te je prodata u više od 90 miliona primjeraka širom svijeta - na repertoar svih bh. multipleks kina i to u pretpremijernim projekcijama 23. augusta. Sa redovnim prikazivanjem kreće odmah dan poslije, odnosno 24. augusta.

C2 film već naredne sedmice, od 31. augusta, na repertoar kina u BiH donosi i novi nastavak kultnog akcionog serijala Denzela Washigtona "Pravednik 3".

"Gran Turismo" - ekskluzivno u svim bh. kinima.