Režija Aide Begić
432

Ekipa filma "Balada" prošetala crvenim tepihom 28. Sarajevo Film Festivala

N. O.
Ekipa filma \ (Foto: T. S./Klix.ba)
Ekipa filma "Balada" (Foto: T. S./Klix.ba)
Neposredno prije projekcije filma u Narodnom pozorištu koja je počela u 19 sati, crvenim tepihom na Festivalskom trgu prošetala je ekipa filma "Balada" na čelu s rediteljicom Aidom Begić.
Pored rediteljice, pažnju prisutnih drugog dana 28. izdanja Sarajevo Film Festivala zasigurno je ukrala Marija Pikić pojavivši se u dugoj crnoj haljini s brojnim izrezima i ukrašenoj šljokicama.

Pikić u filmu tumači jednu od glavnih uloga, lik 30-godišnje Meri. Radnja prati upravo Meri, neambicioznu domaćicu i majku djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća kod svojih.

Ubrzo nakon povratka u roditeljsku kuću Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata.

"'Balada' je ustvari neka vrsta poveznice i osvrta na sve naše epske priče i narodne balade, suštine - koje su od davnih trenutaka pa sve do danas ostale nepromjenjive. Vrijeme se jeste promijenilo, ali se čovjek u njemu veoma malo promijenio", rekla je glumica o filmu.

Također, na crvenom tepihu pojavili su se i drugi članovi ekipe filma - glumice Jasna Žalica i Lana Stanišić, producent Adis Đapo te glumac Enes Kozličić.

"Vrlo sam emotivna zbog ovog filma. Ono što je meni bilo uzbudljivo je to što nekako svaki od likova imao jasnu pozadinu iz koje reaguje tačno onako kako misli da treba, najbolje što je moguće. Niko se od tih likova ne zeza ni sa čim, oni su uvjereni da je njihovo gledište ono koje treba imati ovaj svijet. Naročito je uzbudljiva ta priča o ženi, bilo kojoj iz ove ekipe, koje se grčevito bore da ostave utisak da su jake i da će se moći probiti kroz taj svijet", rekla je Žalica na današnjoj press konferenciji povodom premijere.