Premijera u Berlinu
14

Dokumentarac Seana Penna o ratu u Ukrajini dočekan ovacijama, Putina nazvao jezivim siledžijom

N. O.
Sean Penn (Foto: EPA-EFE)
Sean Penn (Foto: EPA-EFE)
Dokumentarac Seana Penna o ratu u Ukrajini nazvan "Superpower" imao je svjetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu gdje ga je publika dočekala ovacijama.

Penn je poručio da je sretan što ga smatraju "propagandistom" ukrajinskih ratnih napora, a usput je nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina "jezivim malim siledžijom" nakon svjetske premijere njegovog dokumentarca "Superpower".

"Ovo nije nepristrasan film jer ovo nije dvosmislen rat", rekao je Penn, nazvavši sukob "izuzetno ličnim".

Penn je rekao da je prvobitno planirao "Superpower", koji je režirao zajedno s Aaronom Kaufmanom, kao "priču o komičnom glumcu koji je postao predsjednik", ali se projekat radikalno promijenio nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Dijelovi filma snimljeni su prije i nakon početka napada, nudeći prikaz ratnih posljedica. Film prati Penna dok putuje na prve linije sukoba kako bi se sastao s vojnicima i iz prve ruke promatrao kako se bitka vodi.

Penn je više puta pozivao Bidenovu administraciju da šalje naoružanje u Kijev kako bi podržao ukrajinske ratne napore.

Nakon završetka snimanja, priča je nastavljena i izvan kamera. Zelenski je holivudskoj zvijezdi, koja je tokom godina bila uključena u brojne međunarodne humanitarne i antiratne napore, uručio ukrajinski Orden za zasluge prošle godine.

Penn je također dobio ploču na stazi u Kijevu u čast svjetskih lidera koji su pokazali solidarnost sa Ukrajinom.

Tokom kasnije posjete Ukrajini, Penn je Zelenskom pozajmio jedan od svoja dva Oscara, rekavši mu: "Kada pobijediš, vrati ga u Malibu."