O novoj ulozi
340

Dino Bajrović: Film "Quo Vadis, Aida?" je bio potreban našim ljudima, ali i ostatku svijeta

L. K.
Foto: Zlatan Menković
Foto: Zlatan Menković
Film "Quo Vadis, Aida?" na veliko platno vraća tragediju koja se u Srebrenici desila sredinom devedesetih. U glavnoj postavi filma je mladi Dino Bajrović, glumac kojeg smo prošle godine imali priliku gledati u filmu "Sin" Ines Tanović.

Ovogodišnji bh. kandidat za nagradu Oscar film "Quo Vadis, Aida?" do sada je prikazan u BiH, Turskoj, Egiptu, Francuskoj, Austriji i još nekoliko zemalja. Sve ono o čemu smo imali priliku slušati svakog 11. jula, svi oni komadići koje smo nalazili u reportažama, emisijama i knjigama - objedinjeni su u igrani film.

Film je već osvojio nekoliko nagrada na svjetskim festivalima: Jasna Đuričić je u Egiptu nagrađena za najbolju žensku ulogu, na istom festivalu je "Quo Vadis, Aida?" proglašen najboljim filmom. Film Jasmile Žbanić je u Antaliji proglašen najboljim internacionalnim igranim filmom, a posljednju nagradu film je dobio u Francuskoj - Grand Prize "Zlatni Atlas" za najbolji film.

Foto: Imrana Kapetanović / Žbanić, Bajrović i Ler na snimanju
Foto: Imrana Kapetanović / Žbanić, Bajrović i Ler na snimanju

Bajrović, koji u filmu tumači lik Seada, ističe kako je vrlo ponosan na uspjeh koji je film postigao uprkos krizi koju je pandemija donijela u filmsku industriju.

"Mislim da je ovo tek početak. Smatram da je ovaj film bio potreban koliko našim ljudima toliko i ostatku svijeta, jer mnogi uopće nisu bili svjesni kobnih dešavanja u Srebrenici. Osim toga, smatram da je film važan i zbog žrtava genocida, oni su zaslužili da ta priča bude ispričana na pravi način. Mislim da smo u tome uspjeli", govori glumac.

Vodeće uloge u filmu pripadaju i Jasni Đuričić (Aida), Izudinu Bajroviću (Nihad), Borisu Leru (Hamdija), Emiru Hadžihafizbegoviću (Joka) i Borisu Isakoviću (Ratko Mladić). Svi oni ulaze vrlo duboko u kožu svojih uloga, toliko dobro da se gledatelj na momente mora podsjetiti da ne gleda dokumentarni prikaz, već igrani film temeljen na stvarnim događajima.

Foto: Imrana Kapetanović / Ler i Bajrović u filmu glume braću
Foto: Imrana Kapetanović / Ler i Bajrović u filmu glume braću

Bajrović ističe kako je atmosfera na snimanjima bila sjajna i kako će taj proces pamtiti kao predivno iskustvo te dodaje kako posebno zahvaljuje Stočanima jer su učešće i rad na filmu prihvatili s istim žarom kao i ostatak ekipe.

"Bila mi je čast raditi sa takvom ekipom. Naravno, u početku sam osjećao tremu, ali je vremenom uz njihovu podršku u potpunosti nestala. Moram istaći da je na mene najveći utisak ostavila sloga među članovima ekipe, kao i želja da se posao odradi svim srcem. Ta atmosfera je svaki dan obavijala set i zbog nje smo uspjeli pobijediti prepreke koje su na snimanjima sasvim normalna pojava", kaže.

Govoreći o reakcijama, navodi kako je otac Izudin njegov najveći i najiskreniji kritičar: "Veoma cijenim njegovo mišljenje. Film smo pogledali zajedno, pohvalio me i rekao da je ponosan. Znam da to ne bi rekao da to zaista nije i mislio. Zbog toga sam vrlo sretan".

Ni reakcije kritičara nisu izostale, pa je tako Hollywood Reporter film okarakterisao kao "znalački osmišljenu priču Jasmile Žbanić, koja je ispričana jednostavno i direktno". S druge strane, Cineuropa navodi kako "nemate vremena udahnuti zrak dok gledate moćni film Jasmile Žbanić", kao i da je "'Aida' film koji doživljavate kao srčani udar".

Glumac ističe kako su reakcije odlične te kako je do sada čuo samo pohvale. Osvrće se i na film "Sin" u kojem tumači glavnu ulogu, govori kako je vrlo sretan što ovo ostvarenje ima svoj festivalski život te se nada da će ljudi uskoro imati priliku da ga pogledaju online. No do tada, na YouTubeu je dostupan film "Majkino zlato" Irfana Avdića.

Podsjetimo, film "Quo Vadis, Aida?" bit će dostupan online na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba od četvrtka (3.12.) od 20 sati za gledatelje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu.

Za sve koji žele da pogledaju film na velikom ekranu, "Quo Vadis, Aida?" se prikazuje u Cinestar kinima Sarajevo, Tuzla i Bihać i naredne sedmice, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Film bi u kinima u BiH (prikazuje se na 51% teritorije) uskoro mogao dosegnuti brojku od 10 hiljada gledatelja.