Druga faza projekta
0

Digitalizacija filmskog arhiva Kinoteke BiH

FENA
Kinoteka Bosne i Hercegovine ovih je dana krenula u realizaciju druge faze Projekta digitalizacije bh. filmske građe te će uskoro u Ljubljanu biti poslan novi paket filmskog materijala, potvrdila je danas Feni rukovoditeljica filmskog arhiva Kinoteke BiH Delveta Filipović.

U ovoj će fazi na digitalizaciju biti otpremljen paket od 25 do 34 mjesečnika i dokumentarna filma.

Filipović naglašava da je transport tako vrijednog i osjetljivog materijala u drugu zemlju iznimno rizičan te će se ovaj put najvjerovatnije ići na slanje diplomatskom poštom.

"Nada" Mithata Mutapčića, "Kasabe" Mirze Idrizovića, "Priče iz Pariza" Zlatka Lavanića, "U zavjetrini vremena" Vlatka Filipovića, "Na objedu" i "U kafani" Vefika Hadžismajlovića te "Admiral" Mehe Fehinovića, neki su od dokumentarnih filmova odabranih za digitalizaciju.

U prvoj fazi projekta digitalizirano je 25 mjesečnika, ali je na jednom od njih uočen problem te se mora ići na njegovu ispravku.

Filipović je potvrdila i da je nedavno kupljen i čistač filmske trake od proizvođača iz Velike Britanije i on je već dopremljen u nove prostorije Kinoteke BiH na Mejtašu, dok se očekuje kupovina savremenog montažnog stola.

Digitalizovanu formu filma karakterizira mnogo veći kvalitet slike i zvuka u odnosu na original.

Bh. filmsku građu digitalizira slovenska producentska kuća "Restart".