Pilot projekat
60

Općina Centar će uvesti internetsko apliciranje za dokumente i plaćanje administrativnih taksi

B. R.
Šalter sala Općine Centar (Foto: I. Š./Klix.ba)
Šalter sala Općine Centar (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na današnjem sastanku je razgovarano o pokretanju zajedničkog pilot projekta kojim će se građanima općine Centar i Kantona Sarajevo omogućiti apliciranje za dokumente i plaćanje administrativnih taksi preko interneta.

O ovom pilot projektu razgovarali su načelnik općine Centar Srđan Mandić (NS) i kantonalni ministar finansija Afan Kalamujić (ZNG). Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, internetska naplata administrativnih taksi je moderno i praktično rješenje kojim se omogućava brzo i jednostavno plaćanje. Omogućava se korištenje različitih online platnih metoda, bez da se čeka u redovima kako bi se izvršilo plaćanje.

Općina Centar će napraviti, kako su naveli, sigurnu online platformu kojom će se moći lako pronaći odgovarajući obrazac za plaćanje takse, unijeti neophodne informacije i izvršiti transakciju sa samo nekoliko klikova. Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo će omogućiti da se u realnom vremenu rasknjiže online uplate te će koordinacijom s Općinom omogućiti dobijanje potvrde za uspješno izvršenu uplatu.

Ovakvom naplatom administrativnih taksi omogućit će se, kako su istakli, automatska verifikacija plaćanja, čime će se smanjiti potreba za ručnim procesima i povećati učinkovitost administracije. Smatra da će se na ovaj način osigurati dodatna transparentnost i evidencija transakcija, što olakšava praćenje i upravljanje finansijskim tokovima.

Napomenuto je da će građani imati brži i praktičniji pristup plaćanju administrativnih taksi, dok će institucije imati učinkovitiji sistem naplate i upravljanja finansijama.

S druge strane, Općina Centar želi omogućiti i online apliciranje za dokumente, bez da moraju fizički dolaziti u zgradu Općine kako bi dobili potrebnu dokumentaciju. Online apliciranje za dokumente će biti, kako su naglasili, moderna i efikasna usluga kojom se omogućava podnošenje zahtjeva za različite vrste dokumenata, bez potrebe za fizičkim odlaskom u općinu.

Kreiranjem, kako su istakli, sigurne online platforme građani će moći popuniti obrasce zahtjeva, priložiti potrebnu dokumentaciju i poslati zahtjev elektronski.

"Ovim procesom će se omogućiti brža i jednostavnija komunikacija između građana i općinskih administrativnih službi, smanjujući potrebu za čekanjem u redovima ili zakazivanjem termina. Nakon podnošenja zahtjeva, građani će preko interneta moći pratiti status svog zahtjeva i preko e-maila biti obaviješteni o bilo kakvim promjenama ili dodatnim zahtjevima. Ovom uslugom ne samo da se štedi vrijeme, već se administrativnom osoblju olakšava obrada zahtjeva na efikasniji način", obrazložili su nadležni.

Osim toga, bit ćemo moguće podnijeti zahtjev bilo gdje i bilo kada, što je posebno korisno za one koji žive izvan teritorije općine Centar ili često putuju. Online apliciranje za dokumente u Općini Centar predstavlja, kako su naglasili, korak ka digitalizaciji i modernizaciji javne uprave, pružajući građanima praktičnije i učinkovitije usluge.

Ministar Kalamujić je istakao važnost zajedničkog pilot projekta te naglasio da saradnja s Općinom Centar predstavlja nastavak projekta elektronske uprave kojeg Kanton Sarajevo sprovodi.

"Na sastanku smo dogovorili potrebne aktivnosti kako bi se pilot projekt realizovao u što kraćem vremenskom roku. Općina Centar u svojoj bazi ima više od 800.000 građana te vjerujemo da će uspješna realizacija pilot projekta biti primjer i za druge općine u Kantonu Sarajevo", poručio je.

Prema riječima Kalamujića, nastojanje Ministarstva finansija da realizuje projekte koji imaju za cilj digitalizaciju javne uprave predstavlja jasno opredjeljenje za transformaciju javne uprave ka modernijem i efikasnijem modelu kojim se zadovoljavaju potrebe građana i poslovnih subjekata, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.