Film/TV
0

Dani Hajrudina Šibe Krvavca: Trinaest filmskih klasika u visokoj rezoluciji

FENA
Bogat filmski program "Dani Hajrudina Šibe Krvavca", koji će biti održan 22. decembra u Kinu Meeting point, predstavljen je danas u Sarajevu u organizaciji Udruženja redatelja i redateljica u BiH.

Publika će, naime, moći pogledati 13 filmskih ostvarenja Hajrudina Šibe Krvavca u restauriranoj verziji visoke rezolucije, među kojima su filmske klasike "Valter brani Sarajevo", "Partizanska eskadrila", "Diverzanti" i "Most".

Predsjednica ovog udruženja Jasmila Žbanić istakla je značaj jednog od najvećih bh. filmskih autora u kojem mnogi vide uzor.

"Želimo odati duboku ljubav prema njegovom filmskom opusu i pokazati koliko jedan redatelj može predstavljati identitet neke države", poručila je Žbanić.

Jedan od svjedoka tog vremena i veliki prijatelj Krvavca, profesor Nenad Dizdarević, opisao ga je kao velikog gospodina i profesionalca.

"Naučio nas je mnogim stvarima, među kojima je i filmska etika koja se ne uči iz knjiga. Uvijek je govorio ako neko napravi dobar film, da je to dobro za sve nas i u toj rečenici se ogleda njegova etika", pojasnio je.

Također je dodao da je Krvavac bio jugoslavenski redatelj te da ga je raspad bivše Jugoslavije teško pogodio.

"Bio je jako bolestan, ali nije htio da napusti opkoljeno Sarajevo. Raspad Jugoslavije je ubrzao njegov kraj", rekao je profesor Dizdarević.

Direktor Filmskog centra Sarajevo Adis Bakrač kazao je da su intenzivno radili na digitalizaciji bh. filmskih ostvarenja, te da do sada broje fond od 80 igranih i 500 dokumentarnih filmova.