Vlada uzbuđenje i nestrpljenje
0

Danas u Berlinu svjetska premijera filma "Na putu"

Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Film Jasmile Žbanić danas će doživjeti svoju svjetsku premijeru na festivalu u Berlinu. Ekipa je kompletirana, a ulaznice za premijeru filma "Na putu" su već rasprodane. Kako saznajemo, u Berlinu vlada veliko interesovanje za film naše rediteljice i svi željno iščekuju premijeru.

Film "Na putu", priča o mladom bračnom paru Luni i Amaru koji nastoje prevazići prepreke koje prijete njihovoj ljubavi nakon što Amar prođe kroz dramatičnu promjenu u radikalnoj verskoj zajednici selefija, će premijerno biti prikazan u takmičarskoj sekciji, odnosno borit će se za glavnu nagradu - "Zlatnog medvjeda".

Ekipa filma "Na putu" sinoć je održala sastanak na kojem su svi članovi upoznati sa detaljima vezanim za današnju premijeru. Obavljene su posljednje pripreme, a tehnička ekipa je u tri sata iza ponoći izvršila posljednju provjeru kvalitete slike i zvuka.

Jasmila Žbanić koja je 2006. godine na Berlinalu osvojila "Zlatnog medvjeda" za film "Grbavica", svojim novim filmskim ostvarenjem privukla je veliku pažnju na festivalu, posebice zbog toga što je njen film prvi koji je omogućio ljudima da bolje upoznaju svijet selefija.

Ipak, bh. rediteljica je istakla kako film "Na putu" nije priča o vehabijama već priča o dvoje mladih ljudi koji prolaze kroz promjene.

Glavne uloge u filmu tumače hrvatski glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev.

Napominjemo, na temelju uloge u tom filmu Cvitešić je u Berlinu dobila nagradu "Shooting stars", odnosno uvrštena je u deset najboljih evropskih glumaca koji su se tokom festivala predstavili filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta.

Nakon svjetske premijere na 60. Berlinalu, film "Na putu" će biti premijerno prikazan i u Sarajevu, a zatim i u Zagrebu 27. februara.

Bosanskohercegovačka premijera zakazana je za 25. februar u Olimpijskoj dvorani Zetra, i kako saznajemo već je trećina karata rasprodana.

Jasmila Žbanić je neposredno pred odlazak u Berlin izjavila kako je uzbuđenija zbog sarajevske premijere.

"Osjećam veliku tremu i nepoznanicu pred projekciju filma u Zetri. Nadam se da publika neće biti razočarana i da će film opravdati njihova očekivanja, za koja čujem da su jako velika", rekla je Jasmila pred polazak na konferenciji za medije.

Film "Na putu" koštao je preko dva miliona eura, a snimljen je u koprodukciji BiH, Hrvatske, Austrije i Njemačke.

Muziku za film djelimično je radila i grupa "Dubioza kolektiv", koja će nakon svjetske premijere filma održati koncert u Berlinu.