Na mjestu zločina
9

"Clarice" je serija koja nastavlja priču legendarnog filma "Kad jaganjci utihnu"

Piše: Ines Mrenica
"Clarice" je televizijski serijal CBS-a koji oživljava triler-horor "Kad jaganjci utihnu", koji je prije tačno 30 godina promijenio žanr, poharao kina i dodjelu Oscara, uzevši čak pet zlatnih kipića.
Serija "Clarice" donosi priču o agentici Starling (Rebecca Breeds), koja se vraća na "mjesto zločina", otprilike godinu nakon događaja koji su se zbili u filmu.

Sada već kultni film "Silence of the Lambs" (Kad jaganjci utihnu) Jonathana Demmea nastao je prema romanu Thomasa Harrisa i predstavlja svojevrsnu revoluciju žanra, koju su u devedesetim pokrenuli triler filmovi poput "Se7ena".

Priča je u fokusu imala potragu za serijskim ubicom koji otima žene i dere im kožu. U detekciji slučaja, agentica Clarice Starling (Jodie Foster) konsultovala se s utamničenim doktorom Hannibalom (Anthony Hopkins).

Brilijantni doktor je kao kanibal imao izdašan apetit za ljudskim tijelima, a paralelno je gajio neizmjernu ljubav prema umjetnosti. Bio je elegantan predator, reklo bi se, a tada, daleke 1991. godine, prvi put se dogodilo da jedan psihološki horor dobije Oscara u najvažnijoj kategoriji, onoj za najbolji film.

Priča je inspirisana zloglasnim američkim ubicom Edom Geinom, koji je bio kolekcionar ženskih dijelova tijela, a progovarao je o delikatnom položaju žena u Americi. Od samog teškog djetinjstva Clarice Starling, koje je provodila u štali slušajući "tišinu janjadi" prije klanja, preko njenog profesionalnog rada u muškom svijetu i šovinistički raspoloženih muškaraca, pa sve do žrtava brutalnih zločina kojima su izložene upravo žene.

Mnogobrojna razočarenja koja sa sobom nose remake filmovi, nastavci i podgrijavanje uspješnih projekata, stvorila su atmosferu zebnje i sumnjičavosti u trenucima kada treba odlučiti da li uopšte gledati nešto za čim se poseže nakon toliko godina. Originali su uglavnom nedostižni zbog činjenice da su konzervirani u emocionalnom trenutku prošlosti.

Rebeca Breeds kao agentica Clarice Starling
Rebeca Breeds kao agentica Clarice Starling

Clarice Starling se vraća 1993. godine, kako bi lovila masovne ubice i seksualne predatore u Washingtonu. Ne samo da pratimo njenu detekciju zločina, već učestvujemo i u neispričanoj personalnoj priči agentice koja nosi očigledan teret vlastite prošlosti, od koje se ne može oporaviti. Casting agenti su se potrudili da naslovna uloga pripadne australskoj glumici koja neodoljivo podsjeća na Jodie Foster u mladim danima.

Najveće razočarenje serije jeste činjenica vezana za autorska prava, prema kojima se lik doktora Hannibala ne smije ni spomenuti, jer prava na njegov lik posjeduje televizijska kuća NBC. Tačnije, vlasnik prava je producentska kuća Dine de Laurentisa, u čijem je vlasništvu pomenuta televizija. Ona je ta koja polaže prava na film "Red Dragon" i sve romane Thomasa Harrisa, pa je kao takva i realizirala vrlo uspješnu seriju "Hannibal", te je CBS u ovom slučaju svu pažnju morao usmjeriti na agenticu Starling.

U sklopu promotivne kampanje, Clarice dolazi s prepoznatljivim leptirom (Archerontia atropos) na usnama, koji je krasio poster originalnog filma i simbolizira metamorfozu, vječnu opsesiju masovnih ubica poput Buffalo Billa. Upečatljivo ime "Mrtvačka glava" je ova vrsta noćnog leptira dobila zbog bijele šare u obliku lobanje, koja mu se nalazi na gornjoj strani prsišta.

Prisjetimo se, naslov filma kod nas prevedenog kao "Kad jaganjci utihnu" vezan je za najgoru uspomenu iz djetinjstva mlade agentice, koju je usprkos upozorenjima odala Lecteru, očajnički trebajući njegovu pomoć. Hannibalov lik je dijelom inspirisan likom zloglasnog ubice Teda Bundyja, koji je u sedamdesetima ubio dvanaest žena. On je u zatvoru, dok je čekao izvršenje smrtne kazne, istražiteljima nudio pomoć u hvatanju serijskih ubica, tvrdeći da poznaje njihovu psihologiju. Žene je mamio hineći povredu ruke, baš kao Buffalo Bill u filmu. Žene bi zamolio da mu pomognu unijeti nešto u kombi, nakon čega bi tamo ostale zatočene.

"Clarice" su kreirali Alex Kurzman i Jenny Lumet, a premijera prve epizode pod nazivom "The Silence is Over" je večeras (po američkom vremenu) na CBS-u, kada će gledatelje ekspresno vratiti u devedesete godine. Osim prvog filma, veliku pažnju javnosti i komercijalni uspjeh ostvario je film Ridleyja Scotta "Hannibal" iz 2001. godine, koji je bio toliko brutalan da je Jodie Foster odbila igrati u nastavku priče iz 1991. godine, pa je uloga agentice pripala Julianne Moore. Foster je odustala zbog scene u kojoj doktor Lecter (Hopkins) agenta Paula hrani njegovim mozgom, nakon što mu pod anestezijom odstranjuje dijelove organa iz otvorene lobanje.

Paul je u polusvjesnom stanju gledao kako se njegov mozak prži na maslacu, a potom ga je jeo s viljuške koju mu je ustima prinosio uvrnuti doktor. Film je snimljen u prekrasnom ambijentu Firence, majstorski je režiran, a pored mozga kao gastronomske poslastice, imao je i brutalnosti u vidu prosipanja crijeva te svinja koje jedu ljudsko lice.

"Sve dobre stvari događaju se onima koji čekaju", rekao je doktor Lecter Clarice, hvatajući je u vlastitu manipulativnu igru. Na publici je da procijeni je li vrijedilo čekati da se agentica Clarice Starling na malim ekranima pojavi nakon toliko godina. Hollywood je zaista u krizi originalnih ideja, pa se dobar dio produkcije radi na način da se proizvode remake projekt i oživljavaju uspješne franšize, koji na koncu i svjedoče o veličini i izvrsnosti originala.