Film/TV
419

Bh. glumica Maja Zećo predsjednica žirija Hrvatskog festivala jednominutnog filma

Klix.ba
Mlada bh. glumica Maja Zećo izabrana je za predsjednicu žirija 23. hrvatskog festivala jednominutnog filma koji će se održati u Požegi (HR) od 29. do 30. maja 2015. godine.

Hrvatski festival jednominutnih filmova najstarija je međunarodna filmska manifestacija utemeljena u Republici Hrvatskoj i održava se od 1993. godine. Organizatori festivala su GFR FILM-VIDEO iz Požege i Hrvatski filmski savez iz Zagreba.

Filmska i pozorišna glumica Maja Zećo rođena je 1984. godine u Mostaru. Diplomirala je na ASU Sarajevo, u klasi profesora doajena bh. glumišta Miralema Zubčevića, te je članica ansambla Narodnog pozorišta Mostar, Aparat Teatra i Magacin Kabarea.

U dosadašnjoj karijeri sarađivala je sa brojnim teatrima kao što su Mostarski Teatar Mladih, East-West Centar Sarajevo, Aparat Teatar, Magacin Kabare, kao i sa Narodnim pozorištem u Sarajevu.

Prvu filmsku ulogu ostvarila je u filmu "Na planincah" Mihe Hočevara, a filmske uloge ostvarila je i u "Tv Faustus" Senada Kajića, "Pravi afrodizijak" Lune Zimić Mijović, te "Cure" Andree Štake.

Igrala je u serijama "Lud, zbunjen, normalan" Elvira Jukića, te "Jappa i Sippa" Aleša Kurta.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je na festivalu Mostarska Liska 2011. godine.

Ovo nije prvi put da neko od bh. kulturnih djelatnika učestvuje u žiriju ovog festivala. Prethodnih godina članovi žirija iz Bosne i Hercegovine bili su reditelj i profesor Ahmed Imamović, te reditelj Nedžad Begović.

Žiri 23. izdanja festivala, osim Maje Zećo, činit će i Kristijan Milić, filmski i TV reditelj, autor višestruko nagrađivanog filma "Živi i mrtvi", Velimir Grgić, producent, scenarist i novinar Playboyja i Globusa, Helmut Ludwig, producent i član Evropske filmske akademije, te Zvonimir Karakatić, jedan od organizatora festivala, filmofil i potpredsjednik GFR – FILM VIDEO.

Kad je u pitanju učešće bh. filmova na ovom festivalu, na 21. izdanju Festivala prikazan je film "Samo da pogledam" u režiji Zorana Ćatića i ekipe eFM radija. Te godine nisu osvojili nagradu, ali već naredne 2014. godine, film "Namjera" Zorana Ćatića je osvojio specijalnu nagradu UNICA za pomirenje među narodima

Ćatić i ove godine učestvuje na Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova, ovaj put filmom "Testament" koji će u selekciji od 60 jednominutnih filmova biti prikazan 29. maja u Požegi.