Među najboljima
191

Predstava "Ofelijin vrt", Pietra Floridie u kojoj glumi bh. glumica Maja Zećo, niže uspjehe

N. O.
Nakon što je "andersartig gedenken" prošli mjesec izabrao "Ofelijin vrt" za jednu od najboljih predstava u Njemačkoj koja govori o sjećanju na žrtve holokausta, stiže nova nominacija za Ofeliju.

Naime, "T4, Ofelijin vrt" nominovan je, kako piše njemački medij "Morgenpost" i "Deutschlandfunk Kultur" za "Friedrich Luft" nagradu, za jednu od 10 najboljih predstava u Berlinu, u prošloj sezoni. T4, se našao u konkurenciji među najboljima.

Friedrich-Luft-Nagrada, nazvana po pozorišnom kritičaru Friedrichu Luftu, dodjeljuje se od 1992. godine, a zajednički Deutschlandfunk Kultur i Berliner Morgenpost od 2021. godine. Odlikovan je najboljom pozorišnom predstavom u Berlinu i nagrađen sa 7.500 eura.

Žiri ove godine u sastavu: Susanne Burkhardt (Deutschlandfunk Kultur), Hans Dieter Heimendahl (Deutschlandfunk Kultur), Felix Müller (Berliner Morgenpost), nezavisni pozorišni kritičari Elena Philipp i Katrin Pauly, glumice Claudia Wiedemer i Martina Gedeck, kao i Ernst Elitz, direktor Deutschlandradia. Pobjednički komad bit će objavljen 25. avgusta.

Predstava "T4, Ophelijin vrt" u kojoj noseće uloge imaju Maja Zećo i Neele Buchholz, je još jednom pokazala svoj kvalitet. U konkurenciji je među najboljima : Schaubühne Berlin, Volksbühne, Berliner Ensemble i Maxim Gorki teatar.

Stručna kritika kaže: Reditelj David Stöhr ovaj materijal donosi u "Theater unterm Dach" kao historijski utemeljenu kamernu predstavu s jakim glumačkim duom: Majom Zećo kao Gertrud i Neele Buchholz, glumicom sa Downovim sindromom, kao Ofelija. One su savršeno usklađene, jedna s drugom. Tu ima mnogo zaigranosti, težine ali i poezije. Jako dirljivo veče.

U predstavi nastupaju još: Sandra Bourdonnec & Lasse Winkler koji je ujeno i komponovao muziku za predstavu. Scenografiju i kostim potpisuje Saskia Göldner.