Film/TV
0

"10 Minuta" u Americi

Klix.ba
Sinoć se u New Yorku završio drugi Tribeca film festival, na kojem je američku premijeru doživio i kratki igrani film Ahmeda Imamovića <em>10 minuta</em>.

Film našeg višestruko nagrađenog reditelja prikazan je uoči projekcije dugometražnog filma Power Trip reditelja Paula Devlina. Tribeca film festival, čiji su osnivači Robert De Niro i Jane Rosenthal, prvo izdanje doživio je prošle godine, a njegovo ustanovljavanje predstavljalo je svojevrsnu reakciju poznatih sineasta na tragična zbivanja 11. septembra 2001. Njihovo nastojanje bilo je oporaviti i oživjeti donji Manhattan, što im je i pošlo za rukom jer ovaj festival u tek drugoj sezoni u New York dovodi najveće zvijezde sedme umjetnosti.

Na ovogodišnjem festivalu premijerno je prikazano više od dvije stotine filmova, upriličeni su brojni razgovori sa filmskim stvaraocima, među kojima je najveća zvijezda svakako bio glumac Al Pacino. Festival su među ostalim pohodili i Bono Vox, Renee Zellwegger, Ewan McGregor, Hillary Swank i Jude Law.