Film/TV
0

"10.000 prije Krista" briljirao na box officeu

Sarajevo-x.com
Filmski ep "10.000 prije Krista", koji u bosanskohercegovačka kina stiže 13. marta, ubjedljivo je bio najgledaniji film u kino dvoranama širom svijeta, i to već u prvom vikendu prikazivanja.

Naime, dugo očekivani spektakl holivudskog filmskog studija Warner Bros je, u prvom vikendu prikazivanja, ostvario ukupno zaradu od 61 milion dolara, a samo u SAD-u je prikazan u 3.410 kino dvorana gdje je zaradio 35,7 miliona dolara, saopćeno je nedjelju iz američkog filmskog studija.

Iako je bio veliki prošlosedmični hit na box officeu, film Rolanda Emmericha, koji je zaslužan za hitove "Independence Day" i "The Day After Tomorrow", dobio je poprilično negativne ocjene od filmskih kritičara.

Kako saznaje Reuters, najveće interesovanje publike bilo je u Španiji i Meksiku, gdje su prodane kino ulaznice u vrijednosti od 4,5 miliona dolara i 3,8 miliona dolara. Premijera filma "10.000 prije Krista" je u Italiji i Velikoj Britaniji održana u petak.

Još jedan film koji je debitirao na box officeu, Walt Disneyjeva komedija "College Road Trip", je ostvario dosta manju zaradu u iznosu od 14 miliona dolara, a dobio je i veoma loše kritike. U ovom filmu Martin Lawrence glumi oca koji se previše zaštitnički ponaša prema sinu, koji je tek otišao na koledž (Raven-Symone). Film je već prikazan u 2.706 kino dvorana širom SAD-a i Kanade.

Na trećem mjestu se našao triler "Vantage Point" (7,5 miliona dolara), koji je nakon tri sedmice prikazivanja zaradio 51,7 milion dolara.

Na prethodnoj listi najuspješnijih filmova box officea "Semi-Pro" je bio na samom vrhu, ali na novoj listi komedija sa Willom Ferrellom je osvanula na četvrto mjesto (5,8 miliona dolara).

Ono što je oduševilo filmske kritičare, nije publiku. Riječ je o trileru "The Bank Job", sa Jasonom Stathamom u glavnoj ulozi, koji je sa skromnom zaradom od 5,7 miliona dolara osvojio peto mjesto na listi najuspješnijih filmova prošlosedmičnog box officea.