Tradicija od 1955. godine
1

Djed Mraz krenuo na put oko svijeta, "pomaže" mu 1.500 volontera u NORAD-u

Piše: M. N.
Blizu 1.500 volontera smješteno je danas u Sjeverenoameričkoj zračnoj odbrambrenoj komandi (NORAD) kako bi i ove godine održali Božićnu tradiciju i razgovarali s dječicom iz cijelog svijeta koja prate put Djeda Mraza.

On je u ranim jutarnjim satima pripremio paketiće i krenuo na put oko svijeta, a posjetit će svaku zemlju i nagraditi one koji su slušali ove godine. Njegov put možete pratiti na ovom linku, a kako je to bilo ranijih godina, balkansku regiju posjeti u poslijepodnevnim satima.

Volonteri zaprime 140.000 poziva gdje djeca razgovaraju o svojim željama i nadama. U akciji učestvuju i predsjednici SAD-a i njihove supruge.

Tradicija je počela sasvim slučajno 1955. godine kada je u oglasima novina Colorado Springs objavljeno "Hej djeco. Zovite me na privatni broj i razgovarat ću s vama lično u bilo koje doba dana ili noći, ili me posjetite u Sears Toylandu", s potpisom Djed Mraz. Greškom su upisali tajnu hitnu liniju NORAD-ovog kapetana Harryja Shoupa.

Kada se javio na telefon dijete ga je pitalo "Je li to Djed Mraz?". Mislio je da je šala i napao ga je, ali onda je čuo plač s druge strane i shvatio da nije šala. Tada je počeo razgovarati s djetetom i usrećio ga. Od tada su ga redovno zvala djeca, a on se pretvarao da je Djed Mraz. Ovo je postala Božićna tradicija NORAD-a.

Volonteri su sretni što učestvuju i što uljepšavaju Badnju noć mališanima u cijelom svijetu. Svake godine najavljuju svoju Božićnu priču, promoviraju je na društvenim mrežama, a napravili su i posebnu aplikaciju kako bi svi, gdje god se nalazili, mogli pratiti put Djeda Mraza.