promo
35

Zera Homes: Kako se zaštititi i izbjeći prevare prilikom kupovine nekretnine u Turskoj

U junu mjesecu kompanija Zera Homes iz Alanye se družila u Sarajevu sa klijentima, gdje su mnoge od vas upoznali sa postupkom legalne kupovine nekretnine u Turskoj.

Na žalost nekih klijenata koji su "nasjeli" na lažne priče i ušli u poslovni odnos sa nepostojećim kompanijama (kompanije koje nisu registrovane za radu u Turskoj i koje rade kao freelanceri/posrednici bez zakonske osnove). Dakle njihova imeni nisu u ugovorima.

Zera Homes donosi istinitu priču svoje klijentice koja se srećom završila u njenu korist, uz podršku menadžera i advokata. Odlučili su je podijeliti s vama kako ne biste nasjeli na mamac prevaranta i kako biste uštedjeli novac. Priča započinje ovako…

"Stigla je u Alanyu, pronašla agenciju, izabrala stan i bila spremna sklopiti ugovor. Ali nakon uplate depozita od 2.000 EUR započeo je haos. Shvatila je kako je ugovor napravljen za fizičko lice, umjesto za pravno. Naravno, odbila je da ga zaključi na vrijeme, jer banka traži opravdanje za transfer i samim tim ugovor mora biti za pravno lice. Klijentica je došla u našu kompaniju u stanju šoka, u nadi da će dobiti barem malo podrške i razumijevanja od nekoga. Agencija je odbila vratiti depozit i mogla je izgubiti prilično veliki iznos. Zahvaljujući podršci menadžera i advokata Zera Homes-a, vratila je novac i sada živi u svom stanu u Alanyi, koji je kupila preko naše kompanije", poručuju iz agencije.

Dakle šta je važno:

  1. Pažljivo pročitajte ugovor i provjerite detalje za plaćanje. Sva dokumenta moraju biti sastavljena ISKLJUČIVO za pravna lica u ime kompanije.

  2. Kompanija za nekretnine Zera Homes zaključuje kupoprodajni ugovor između KLIJENTA i PRAVNOG LICA - Zera Homes.

  3. Ugovori i akti jasno opisuju korak po korak kako i gdje klijent uplaćuje novac. ⠀ Zera Homes je uvijek i samo za čiste transakcije, povjerljive odnose s klijentima i transparentnost u radu. Vjerujemo kako je najvažnije da obje strane znaju i razumiju svaki korak, od početka do kraja. ⠀ Različite kompanije imaju različite uslove plaćanja usluga: depozit kao zalog, potpuno ili djelimično plaćanje. Upravo tu leži kvaka na koju morate obratiti pažnju. Neke kompanije daju upute za plaćanje 30% iznosa glavnice na ime kompanije, a ostatak na fizičko lice. ⠀

Posljedice:

  • Veoma česta prevara. Nećete moći dokazati da ste platili usluge agencije i da to nije poklon za prijatelja. Nažalost, iako je očigledno da je u pitanju prevara i iako mnogi ljudi znaju da se to događa, mnogi i danas upadaju u ovu zamku.

  • Problemi sa dobijanjem boravišne dozvole.

Imate pravo da dobijete tursko državljanstvo onda kada kupite nekretninu za određeni iznos na osnovu zvaničnog ugovora. Plaćanja usluga agencije na ime pojedinca nisu zvanična, stoga će Vaš zahtjev za državljanstvo biti odbijen. ⠀ Ukoliko stan kupujete za gotovinu, u ugovoru piše "gotovinsko plaćanje" i plaćate direktno na blagajni firme. Prilikom primanja pratećeg dokumenta, provjerite da li sadrži naziv kompanije.

Da biste izbjegli finansijske gubitke i probleme sa dobijanjem državljanstva, obavezno budite oprezni. Dogovarajte samo čiste poslove uz transparentno izvještavanje. ⠀ Pozovite naše stručne menadžere koji će Vam zajedno sa advokatima pomoći oko čiste kupovine nekretnine tako da ne morate ništa brinuti.

Zera Homes je samo za uredne transakcije i transparentne dogovore.

Često klijenti pitaju za najbitniji stavku nakon kupovine nekretnine a to je: Koliko košta život u Turskoj?

Koje su cijene namirnica u Turskoj?

Je li istina da su lijekovi u Turskoj veoma skupi?

Koliko Vam je novca potrebno za život u Turskoj?

Hajde da vam to pokušamo razjasniti.

Budući da je potreban mjesečni skup proizvoda i usluga za svaku porodicu različit, te da nemamo svi iste mogućnosti - nećemo koristiti riječi kao što su "skupo" i "jeftino". Mi ćemo vam pokazati stvarne cijene, a vi ćete sami odlučiti da li je (prema vašem mišljenju) život u Turskoj pristupačan ili ne.

9 TL=1 KM

1. Računi za komunalije u Turskoj

Aidat. Naknada za održavanje ovisi o infrastrukturi zgrade. Dakle, ako insfrastruktura uključuje bazen, igralište, prostor za roštilj itd., usluga može početi od 20€ naviše. Molimo Vas da unaprijed razjasnite ovo pitanje.

Struja. Cijene električne energije u Turskoj ne zavise samo od dana (noćne i dnevne cijene) već i od lokacije. Čak i unutar istog grada, ulice mogu imati različite cijene električne energije.

Pored ova dva uslova, na cijenu kilovata utječe i obim potrošnje. Do 150 kW mjesečno, cijena je niža. U prosjeku, 1 kW košta od 1,3 do 2,7 TL. Zimi Alanya koristi split sisteme grijanja, što znači da je potrošnja električne energije sve veća.

Voda. 1 kubni metar vode košta oko 12 TL. Voda za piće je od 20 do 50 TL za 19 litara, sa dostavom na kućnu adresu.

Plin. U Alanyi nema prirodnog plina, tako da možete kupiti tečni naftni plin koji dolazi u bocama. Cijena od 12 kg za standardni stan je oko 320 TL. U Mersinu postoji prirodni plin koji košta 5 TL po kubnom metru.

Internet. Kućni internet košta 62 - 150 TL mjesečno. Međutim, cijene za stanove i kancelarije su različite. Kompanije obično plaćaju više.

2. Cijene namirnica u Turskoj

Raspon cijena varira i ovisi o području.

S obzirom da živimo i radimo u Alanyi, prikazat ćemo vam cijene u Kestelu, relevantne za oktobar 2022.

Dakle, idemo na pijacu i u tržni centar!

Tursko povrće:

Paradajz - 13 - 20 TL, krastavci - 7 TL, tikvice 5 TL, paprika 13 TL , zelena/crvena ljuta paprika 13 TL , grah 20 TL, krompir 13 TL, crni luk 13 TL, avokado 10 TL po 1 kom, mrkva 10 TL, cvekla 15 TL

Tursko voće:

Jabuke 10 TL, grožđe 18 - 20 TL, japanska jabuka (kaki) 15 TL, nar 15 TL, mandarine 10 TL, jagode 40 TL, smokve 40 TL, nektarine 30 TL, kruške 25 TL, breskve 25 TL

Orašasti plodovi i sušeno voće:

Bademi 250 TL, pistacije 280 – 300 TL, datule (hurme) 220 TL

Klasični hljeb 4 TL, hljeb sa dodacima 8TL-16TL Puter 100-120 TL po kg, ovisno o proizvođaču

Jaja, živina, meso i mliječni proizvodi:

Jaja sa farme 3 TL po komadu, Jaja iz tržnog centra 37 TL za 15 kom.

Pileća krilca 54 TL po kg, pileća prsa 100 TL po kg, govedina 120 – 170 TL po kg.

Mlijeko 1 litar 20 – 25 TL, kefir 250 ml 13 TL

Kućna hemija i kozmetika:

Pasta za zube – od 37 TL za Oral-B do 124 TL za Sensodyne, Nivea krema plava – 65 TL za 150 gr, Bepantol krema od 80 do 300 TL u zavisnosti od gramaže Higijenski ulošci 15 – 55 TL ovisno o proizvođaču

Proizvodi za djecu i bebe:

Pampers od 250 do 600 TL, šampon za bebe 20 – 55 TL, Aptamil AD mlijeko za dojenčad 300 TL, Hero hrana za bebe 125gr. – 13 TL

Dan na plaži vikendom:

2x Ležaljka+ 1x suncobran 25 TL, kokteli od 150 TL, hamburger od 150 TL, nargile od 200 TL, kafa 15TL, ćaj 10TL.

Cijene u kafićima i barovima u Alanyi su otprilike iste, ali može se desiti da malo variraju ovisno o statusu restorana.

Lijekovi i zdravlje:

Ako imate radnu vizu i tursko osiguranje, pregled kod doktora u državnoj bolnici je besplatan. Lijekovi će koštati 60 TL na recept i osiguranje, što znači da imate 80% popusta. Ali ovo je samo za prvu posjetu. Sljedeći put ćete morati zakazati pregled kod liječnika 2 do 3 sedmice unaprijed.

Ako imate turističku boravišnu dozvolu (ikamet) ili je još niste dobili, posjeta liječniku će vas koštati oko 250 TL.

Posjeta liječniku u privatnoj klinici košta oko 1.000 TL.

Cijene koje je osoblje Zera Homes-a lično platilo kod zubara u Alanyi:

Liječenje karijesa i plombiranje pod lokalnom anestezijom - 400 TL Ultrazvučno čišćenje zuba - 400 TL Implantati - 2500 TL

Zapamtite, stranac uvijek mora putovati sa osiguranjem!

Naravno, nemoguće je opisati baš sve cijene u jednom članku. Ali i ovaj uži izbor pomoći će vam da shvatite kako se otprilike kreću cijene u Turskoj.

Više informacija potražite na e-mail adresi [email protected] ili na telefon +905357146726 (whatsapp).