Zdravlje
6

Život na selu povećava rizik od dobijanja Parkinsonove bolesti za 80 posto

Klix.ba
Život na selu zvuči kao idila, ali eksperti su otkrili povezanost između života na selu i Parkinsonove bolesti.

Analiza više od 100 studija iz cijelog svijeta pokazuje da je izlaganje pesticidima, ubici buba i korova, povezano s visokim rizikom za dobijanje Parkinsonove bolesti.

Istraživači Fondacije IRCCS Univerzitetske bolnice San Matteo u Paviji, Italija, pregledali su studije koje su uzimale u obzir otopine i otrove za istrebljenje korova, gljiva, glodara ili buba u odnosu na rizik za razvoj Parkinsonove bolesti.

Udaljenost od tih hemikalija tokom života na selu i voda za piće također su evaluirani.

Istraživači su otkrili da izlaganje otrovima za istrebljenje buba ili korova povećava rizik za razvoj Parkinsonove bolesti od 33 do 80 posto.

"Nismo analizirali vrstu izlaganja u smislu da li je komponentna ušla inhalacijom ili putem kože, kao ni to da li je otrov ispuštan prskanjem ili miješanjem. No, naša studija pokazuje da se rizik povećava kod onih koji su duže izloženi ovim hemijskim supstancama", rekla je dr. Emanuele Cereda, vođa studije.

Parkinsonova bolest je hronični neurološki poremećaj koji karakterizira nedostatak dopamina. To utječe na dio mozga koji koordinira pokrete mišića u različitim dijelovima tijela.

Bolest se razvija najčešće nakon 50. godine, a njeni simptomi su usporeni pokreti, ukočenost mišića i drhtavica.