Zdravlje
8

Žene sa silikonima u grudima sklonije samoubistvu ili ovisnosti

Klix.ba
Žene s implantatima u gudima imaju tri puta veće šanse da izvrše samoubistvo ili postanu ovisne o drogi ili alkoholu, tvrdi se u novom istraživanju.

Istraživači su kazali da bi razlog za povišenu stopu mogao biti taj jer žene koje idu "pod nož" već imaju psihijatrijski poremećaj, nisko samopouzdanje ili problem sa izgledom svog tijela. tokom istraživanja praćeno je 3.527 Šveđanki koje su imale ovu vrstu operacije u periodu od 1965. do 1993. godine. Pregledali su njihove smrtovnice i način na koji su umrle. Samo 24 žene su počinile samoubistvo u prosjeku nakon 19 godina.

"Ne možemo znati koliko je velik problem jer ne možemo znati koja žena ima psihijatrijski poremećaj. Ovdje bi moglo biti riječi o potpuno različitim poremećajima", kazala je dr. Loren Lipwoeth sa Vanderbilt univerzitetskog medicinskog centra.

Od praćenih žena, 38 smrti je nastalo samoubistvom, psihološkim poremećajem ili je nastupila kao posljedica ovisnosti o drgoama ili alkoholu. No, otkriveno je kako žene s implatatima nisu imale rak dojke. Većinom su umirale od raka pluća, diisajnih bolesti i sl.

Studija je objavljena u žurnalu Anali plastične hirurgije.