istraživanje kanadskih naučnika
0

Za stres, razdražljivost i nervozu nije odgovoran PMS

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kada su neraspoložene, tužne i nervozne, žene često kažu da je problem u predmenstrualnom sindromu (PMS), no kanadski naučnici u novoj studiji tvrde da je ženama PMS samo izgovor za stresan radni dan ili nedostatak podrške koja im je ponekad prijeko potrebna.

Naučnici sa Univerziteta u Torontu su uradili studiju analizirajući 40 prethodnih te ustanovili da nije moguće tvrditi da postoji povezanost negativnog raspoloženja sa određenim danima u mjesecu.

Istakli su da žene, bez obzira na to u kojem dijelu mjesečnog ciklusa se nalaze, postaju razdražljive kada su pod stersom ili kada od partnera ne dobijaju dovoljno podrške.

Dr. Sarah Romans je kazala da studija nije ustanovila da PMS ne postoji, već da se simptomi poput nervoze i česte promjene raspoloženja previše povezuju sa PMS-om, što ne mora značiti da je zaista tako.

Istakla je da povezivanje lošeg raspoloženja sa PMS-om nije uopšte uredu, jer se time zanemaruiju stvarni razlozi negativnih emocija žene.

"Kada je žena uznemirena, prva pomisao ljudi je da je ona u PMS-u, a rijetko ko razmišlja o tome da li se ona zaista loše osjeća i koji su razlozi za to", kazala je voditeljica studije Sarah Romans.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Gender Medicine.