Obratite pažnju
21

Vrijeme kada doručkujete i večerate može povećati rizik od srčanih bolesti

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Predugo čekanje na doručak ili večeru može povećati rizik od srčanih bolesti, pokazuje nova studija.

Istraživanje, koje je analiziralo zdravlje i prehranu 100.000 ljudi, otkrilo je da je svaki sat važan kada je u pitanju vrijeme za obrok.

Doručak i večera ranije su bolji za prevenciju srčanih bolesti i moždanog udara.

Stručnjaci iz nekoliko evropskih institucija rekli su da nalazi ukazuju da "vrijeme obroka" kao i "nutritivni kvalitet" može uticati na zdravlje srca.

Prethodne studije su otkrile da jedenje u 'pogrešno vrijeme' može povećati rizik od dijabetesa i raka.

Smatra se da vrijeme naših obroka, zajedno sa izlaganjem svjetlu, utiče na naše cirkadijalne ritmove (unutrašnji tjelesni sat), a samim tim i naše zdravlje.

Najnovija studija je proučavala zdravstvene podatke 103.389 ljudi iz NutriNet-Santé, projekta pokrenutog 2009. za proučavanje veze između ishrane i zdravlja.

Evropski naučnici su otkrili da za svaki sat kada neko odgodi doručak, postoji šest posto rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Na primjer, ako je jedna osoba prvi obrok jela u 7 ujutro, a druga u 10 ujutro, druga osoba bi imala 18 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti tokom svog života.

Studija, objavljena u Nature Communications, pokazala je da su ljudi koji su posljednji obrok jeli poslije 21 sat bilježili povećanje rizika od 28 posto razvoja cerebrovaskularnih bolesti kao što su moždani udar i aneurizma mozga u poređenju s onima koji su jeli svoj posljednji obrok prije 20 sati.